NavMenu

Prvi korak ka gradnji brze pruge Beograd-Severna Makedonija - Raspisan tender za projektovanje i izgradnju tunela 4 na deonici Stalać-Đunis vredan 40 mil EUR

Izvor: eKapija Subota, 31.07.2021. 10:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: momente/shutterstock.com)Ilustracija
Infrastruktura železnice Srbije i Delegacija Evropske unije u Srbiji raspisale su tender za radove na izgradnji tunela broj 4 na deonici Stalać-Đunis, na pruzi Beograd-Niš, u opštini Ćićevac.

Obim radova uključuje izgradnju jednokanalnog dvokolosečnog tunela br. 4 dužine 3.275 metara, sa tri evakuaciona tunela i dva pristupna puta, kao i prethodnu izradu projektne dokumentacije, a ne podrazumeva nadgradnju koloseka, elektrifikaciju, signalizaciju i telekomunikacije.

Procenjena vrednost posla koji će finansirati Evropska investiciona banka je 40 mil EUR, bez PDV-a, a trajanje ugovora ograničeno je na 4,5 godina.

Rok za prijave je 28. septembar, a dodatne detalje tendera pogledajte OVDE.

Podsetimo, početkom juna izdato je prethodno obaveštenje o raspisivanju tendera za gradnju pruge Stalać-Đunis.

Tada je rečeno da će tender biti objavljen 5. jula, te da će posao biti podeljen u dve partije, od kojih prva podrazumeva gradnju tunela broj 4, a druga a rekonstrukciju i modernizaciju postojeće železničke pruge i izgradnju drugog koloseka na deonici Stalać – Dunis, uz izgradnju još 4 tunela kroz stalaćku klisuru.


Najava da je Evropska unija je spremna da podrži izgradnju železničke pruge između Beograda i Severne Makedonije, čiji je deo pruga Beograd-Niš, stigla je u aprilu ove godine, prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Briselu.
Kako je Vučić tada precizirao, razgovaralo se o pet varijanti, a Srbija je prihvatila varijantu 4, sa cenom gradnje od 1,766 mlrd EUR do Niša, ali uz, kako je rekao, bar 600 miliona manje, jer će toliko dati EU.

On je kasnije najavio da gradnja pruge mogla počne već na proleće sledeće godine i naveo da će radovi biti završeni 2026. godine.

Početkom maja premijerka Ana Brnabić najavila je da će oko 56% pruge Beograd-Niš biti za brzinu od 200 km na sat.

Prema ranijim najavama, neke deonice ove pruge zbog isplativosti će biti predviđene za brzinu od 160 km/h.

B. Petrović







Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.