NavMenu

Zijin najavljuje novo postrojenje za čist vazduh i trajno rešenje ekoloških problema u Boru

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.07.2021. 15:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Zhao jian kang/shutterstock)Ilustracija
U borskoj Topionici bi uskoro trebalo da proradi novo, "revolucionarno" postrojenje, koje će sve otpadne fugitivne gasove iz metalurških postrojenja i Fabrike sumporne kiseline prečišćavati i omogućiti da sa novoizgrađenog dimnjaka u atmosferu bude ispuštan potpuno čist vazduh, najavljuju iz kompanije Serbia Zijin Copper.

- Novo postrojenje znači otvaranje nove etape rada u kojoj će svi otpadni, fugitivni gasovi iz topionice i Fabrike sumporne kiseline biti prečišćeni, a emisija štetnih gasova na dimnjaku drastično smanjena, maltene anulirana - kaže rukovodilac Fabrike sumporne kiseline Zoran Aleksov. On dodaje da je reč o novoj tehnologiji, koja se u Kini već primenjuje i daje rezultate.

Ovo postrojenje treba da sakupi sve fugitivne gasove iz svih topioničkih postrojenja (konvertori, fleš-peć, anodna rafinacija), ali i sve otpadne gasove iz Fabrike sumporne kiseline. Projektovani kapacitet postrojenja za preradu dimnih procesnih i otpadnih gasova je 700.000 normalnih kubnih metara na sat, sadržaj sumpor-dioksida otpadnih gasova nakon obrade je manji od 100 mikrograma po normalnom kubnom metru, a sadržaj čestica je ispod pet mikrograma po normalnom kubnom metru, navodi se u saopštenju.

Kada je reč o samom postupku, odsumporavanje će se obavljati mešavinom vode sa odgovarajućim reagensima. Iz otpadnog mulja izvlačiće se gips. Tehnologija odsumporavanja i uklanjanja prašine ima visoku efikasnost, potvrđenu tehnologiju, vodeću svetsku opremu, pa je projekat od izuzetnog značaja za zaštitu životne sredine, dodaje se.


Navodi se i da će tehičkom rekonstrukcijom topionice, koja je počela u julu 2019. godine, kapacitet metalurških agregata će sa 60 do 80 hiljada tona katodnog bakra godišnje biti povećan na 180 hiljada tona katoda. Njome je obuhvaćen kompletan proizvodni proces - od ulaska do izlaska koncentrata bakra, odnosno do proizvodnje katode, kao i zajednički pomoćni objekti. Investicija u projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje, čija je glavna karakteristka to što se proizvodnja i izgradnja međusobno preklapaju i izvode istovremeno, iznosi 220 mil EUR.

Emisija izduvnih gasova će nakon tehničke rekonstrukcije biti u skladu sa standardima, otpadna voda će nakon prečišćavanja moći ponovo da se koristi i biće zadovoljeni standardi Evropske unije, obećavaju iz Zijina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.