NavMenu

Srbija preuzima banjalučki Kosmos - Kreće novi razvojni ciklus namenske industrije u RS

Izvor: Capital Sreda, 28.07.2021. 15:09
Komentari
Podeli
(Foto: Kosmos.ba)
Namenska industrija Srbije će uskoro preuzeti većinski i upravljački paket u banjalučkom Vazduhoplovnom zavodu Kosmos.

To je, posle Zraka iz Teslića, drugo namensko preduzeće u Srpskoj koje će kontrolisati država Srbija, otkriva portal Capital.

Već se mesecima radi na pripremi vlasničke transformacije Kosmosa, koji je pre rata zapošljavao 1.600 radnika i bio ponos tadašnje stručne namenske industrije za potrebe ratnog vazduhoplovstva i protiv­vazdušne odbrane.

Država Srbija će preko jednog od svojih preduzeća iz namenske industrije postati strateški partner i kupac.

Razmatra se nekoliko opcija za preuzimanje, od kojih je najrealnija da postanu vlasnici dve trećine akcijskog kapitala.

Plan je da se obaveze poveriocima iz procesa restrukturiranja isplate u potpunosti, a da se dugovi prema fondovima pretvore u kapital, sa čime će biti uvezan staž za radnike koji na to čekaju i po 15 godina.

Pošto se situacija raščisti, popisaće se imovina i uraditi procena tržišne vrednosti kapitala, a zatim će se krenuti u pregovarački postupak o preuzimanju kontrolnog paketa akcija.

Iz uprave Kosmosa su potvrdili saznanja Capitala i poručili kako je reč o "Trećem životnom ciklusu".

- Strateško partnerstvo sa namenskom industrijom Srbije kroz učešće u kapitalu je svakako značajno i prestavlja novi životni ciklus društva kroz nove poslove, transfer tehnologija, zajednički nastup na trećim tržištima, a sve ovo će za posledicu imati novo zapošljavanje i bolji poslovni ambijent - rekao je za Capital direktor preduzeća Dušan Vještica.

Dodaje i kako će kroz ovaj cikus biti servisirane obaveze prema fondovima, radnicima i dobavljačima.

- Dugovanja i potraživanja se usaglašavaju sa fondovima i Poreskom upravom RS, a po usaglašenim obavezama plan će biti dostavljen IRB RS na dalje postupanje. Pošto je reč o dosta složenom poslu sa dosta učesnika u procesu, realan rok za navedenu aktivnost je septembar ove godine - kaže Vještica.


Vrhunska vojna tehnologija

Vazduhoplovni zavod Kosmos je proizvodio radarske, raketne i računarske sisteme, radili su generalni remont radara, raketnih sistema i merne opreme.

Kosmos je gradio pokretne aerodrome i pokretne piste, a radili su i praktičnu obuku stranih kadrova u Banjaluci i u inostranstvu.

Početkom rata počela je i njihova propast, jer su izgubili tržišta širom sveta.

Obaveze su se gomilale, a do momenta kada se pre nekoliko godina krenulo u restrukturiranje, one su iznosile 24,5 mil KM (više od 12 mil EUR).


Preuzimanje Zraka

Po skoro istom modelu je Srbija pre nekoliko godina preuzela 71% udela u preduzeću Zrak iz Teslića, koje proizvodi i remontuje nišanske sprave za haubice, minobacače i lansere, durbine, lovačke i druge nišane.

Srbija je preuzela obaveze prema kupcima i dobavljačima. Vlasnici su postali i Fond PIO, Fond zdravstvenog osiguranja Srpske, koji su svoje dugove namirili kroz udeo u vlasništvu.

Preduzeće koje je 2013. godine zbog brojnih dugovanja završilo u stečaju, danas pozitivno posluje, ima godišnje prihode u proseku od 1,3 mil KM i zapošljava 37 radnika, dok je pre rata imalo oko 200 zaposlenih.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.