NavMenu

Fiskalna kasa obavezna i za internet prodavce - Zakon o fiskalizaciji uvodi eCommerce u novu eru

Izvor: eKapija+ Utorak, 27.07.2021. 13:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rido/shutterstock.com)Ilustracija
Odredbe novog Zakona o fiskalizaciji koji stupa na snagu od 1. januara 2022. godine, detaljno su približene članovima eCommerce Asocijacije Srbije na meetup-u kome je prisustvovalo više od 150 delegata i predstavnika kompanija.

Partner advokatske kancelarije Živković-Samardžić, Igor Živkovski je objasnio sve pravne aspekte novog Zakona o fiskalizaciji, podzakonske akte, kao i kaznene odredbe.

- Za prodaju putem web shop-a, uvedena je obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase i izdavanja fiskalnog računa. U praksi to znači da će prodavac izdati i upakovati fiskalni račun sa proizvodom i poslati ga kupcu, fizičkom licu. Kada je reč o uslugama koje se pružaju putem interneta fizičkim licima, neophodno je da se za svaki primljeni prihod od usluga koje su pružene fizičkim licima izda fiskalni račun koji će pokrivati primljenu naknadu za uslugu - istakao je Živkovski.

Pričalo se i o samom izdavanju fiskalnog računa, gde je zaključeno da obveznik fiskalizacije koji obavlja promet na malo isključivo putem interneta, preko elektronskog fiskalnog uređaja, fiskalni račun izdaje kupcu dobara, odnosno korisniku usluga u elektronskoj formi.

- To znači da se u ovom slučaju na izdatom fiskalnom računu mora naći hiperlink za verifikaciju, i da kupac na osnovu predmetnog hiperlinka može vršiti proveru fiskalnog računa posredstvom sistema za proveru fiskalnih računa - dodao je Živkovski.

Bilo je reči i o kaznenim odredbama, gde je zaključeno da će se kazniti za prekršaj svako pravno lice - obveznik fiskalizacije, ako ne evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet na malo, ako ne izda fiskalni račun koji ne sadrži obavezne propisane podatke, kao i još nekoliko različitih stavki, koje će biti obavezne.

- Za prekršaje kazniće se odgovorno lice u pravnom licu - obvezniku fiskalizacije novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara, preduzetnik - obveznik fiskalizacije novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara, odnosno fizičko lice - obveznik fiskalizacije koje je obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti u smislu zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana, a koje nije preduzetnik - obveznik fiskalizacije, novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara - zaključio je Živkovski.

Nakon predavanja, održana je panel diskusija na kojoj su Marko Ilić, Head of Product u kompaniji Ananas i suosniač eCommerce Asocijacije Srbije, Aleksandar Nastevski osnivač i direktor kompanije NB Soft, kao i Savo Pavlović, partner u advokatskoj kancelariji Živković Samardžić i Marija Đorđić, osnivač i direktor knjigovodstvene agencije Experta, objasnili šta ovaj zakon donosi iz različitih uglova poslovanja. Dali su odgovore na pitanja šta je sve neophodno uraditi pre početka elektronske fiskalizacije, ko sve ima obavezu da fiskalizuje račune, na koji način se to rešava na samoj internet prodavnici, kao i detaljna objašnjenja samog izdavanja računa.

Pored održanog predavanja i panel diskusije, na kraju je usledilo druženje, upoznavanje, razmena iskustva, a prisutni su imali priliku da aktivno učestvuju i postavljaju pitanja gostujućim predavačima i razreše sve nedoumice.

S obzirom na to da je broj prisutnih premašio 150, zbog velikog interesovanja, Asocijacija najavljuje da će se o ovoj temi još pričati i da će pored predstavnika različitih kompanija na narednog meetup-u naći i predstavnici Ministarstva.

- Pozivamo sve koji žele da čuju više o trendovima i eCommerce novinama da prate naš sajt ecommserbia.org gde ćemo objavljivati sve informacije o narednim događajima, a ukoliko želite da nam se pridružite i postanete deo eCommerce zajednice, pišite nam na info@ecommserbia.org - rekla je Jovana Čedomirović iz eCommerce Asocijacije Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.