NavMenu

Ambiciozni planovi kompanije Windvision za Južni Banat - U narednih pet godina čak osam vetroelektrana snage preko 860MW, čekaju se aukcije za zelenu energiju

Izvor: eKapija Utorak, 27.07.2021. 11:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Zvone/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanija Windvision je 2010. godine pokrenula projekte vetroelektrana u Srbiji. Do sada su pokrenuti projekti Alibunar 1 i 2, Banat 1-6, ukupne snage preko 860MW, a prva zelena električna energija iz ovih vetroelektrana mogla bi biti na mreži već 2023. godine.

Windvision, koji je to vreme dolaska u Srbiju bio holandsko-belgijski investitor sa projektima izgradnje vetroelektrana i vetroelektranama u radu u Belgiji i Francuskoj, prepoznao je Srbiju kao atraktivno poslovno okruženje za proširenje svojih poslovnih aktivnosti, u smislu sjajnog potencijala vetra, ali u tom trenutku bez razvijene adekvatne legislative i ostalih uslova neophodnih za razvoj i finansiranje ovakvih investicija velikog obima, kaže za eKapiju Neda Lazendić, Country Manager u kompaniji Windvision Development.

Prema rečima naše sagovornice, tokom prve dve godine radilo se na odabiru adekvatne lokacije za buduće vetroelektrane. Od 2012. godine započet je i razvoj projekata izgradnje Vetroelektrane Alibunar 1, 99MW i Alibunar 2, 75MW.

- Za ove projekte su ishodovane pravosnažne građevinske dozvole tokom 2016. godine, ali nažalost ovi projekti nisu stekli status privremenog povlašćenog proizvođača električne energije u okviru modela podsticaja "feed in" tarifa i prve kvote od 500MW. Ali osnivači su ostali pri svojoj poslovnoj odluci investiranja u Srbiju, tako da smo u periodu od 2016. godine do sada, radili na ishodovanju neohodnih dozvola za prateće objekte ovih kompleksa, kao što su pristupni putevi, trafo stanice, dalekovodi, ali i na proširenju portfolija, kako na nove projekte izgradnje vetroelektrana Banat 1-6 (Vetroelektrana Banat, Vetroelektrana Banat-2, Vetroelektrana Banat-3, Vetroelektrana Banat-4, Vetroelektrana Banat-5, Vetroelektrana Banat-6) ukupne instalisane snage 690MW, tako i na proširenje portfolija u smislu tehnologije - solarne elektrane instalisane snage od 80MW - navodi Lazendić.

U međuvremenu, u okviru koorporativnog restruktuiranja, Black Rock Global Renewable Power III fund je investirao u Winvisionove projekte u Francuskoj, Belgiji i Španiji, tako da su projekti u Srbiji ostali u vlasništu holandskog osnivača WV- International, kojima se početkom 2021. godine priključila norveška kompanija NBT AS, odnosno Emergy, kako se sada zove.

Projekti vetroelektrana Alibunar 1 i 2, su prema rečima Lazendićeve "spremni za izgradnju".

- Izgradnja ovih vetroelektrana zavisi od realizacije novog modela subvencija koji previđa Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, a to su aukcije. Prve se očekuju krajem ove godine i upravo radimo na tome da projekti vetroelektrana Alibunar 1 i 2 izađu sa najkonkurentnijom ponuđenom cenom. U tom smislu, upravo smo ishodovali nova rešenja o građevinskoj dozvoli za oba projekta, koja nam omogućavaju instalaciju vetrogeneratora najnovijih tehnologija, tačnije vetrogeneratora proizvođača Vestas, model V150 jedinične snage 4.2 MW - ističe sagovornica.

Dodaje da veruju da zelena električna energija iz ovih vetroelektrana može biti na mreži već 2023. godine.

- Smatram da je upravo ova brzina realizacije od izuzetne važnosti za ispunjenje obaveza Republike Srbije iz Direktiva Energetske zajednice i relizacije Nacionalnog akcionog plana za korišćenje obnovljivih izvora energije i da je Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije ipak trebalo da predvidi određenu prednost na aukcijama za projekte za koje je već ishodovana građevinska dozvola, kako bismo dobili što više zelenih MW u što kraćem vremenskom roku - navodi.

Tokom 2020. godine Windvision je započeo razvoj novih projekta izgradnje vetroelektrana Banat 1-6 koji se sastoji iz klastera vetroelektrana koji se razvijaju na teritoriji nekoliko opština u Južnom Banatu, ukupne instalisane snage 690MW. Projekti su u različitim fazama razvoja, od izrade planske do detaljne projektno-tehničke dokumentacije, kao i rešavanja imovinsko-pravnih odnosa i izrade studija uticaja projekata na životnu sredinu.

- S obzirom da je reč o više projekata vetroelektrana, postoji i više rokova. Njihova izgradnja i puštanje u rad je predviđeno za period od 2024. do 2026. godine - kaže Lazendićeva.

Strategija kompanije je, kako navodi, da širi portfolio u Srbiji, zbog toga što je prepoznala Srbiju kao adekvatno poslovno okruženje za svoje poslovne delatnosti, što zbog dobrog vetra, tako i zbog sjajnog lokalnog tima.

- Naši osnivači pretežno su fokusirani na investicije većeg obima, tako da je i to pomoglo, ali relizacija projekata svakako neće ići istovremeno i zavisi i od nekih eksternih faktora. Npr. sekvencijalnost izgradnje svakako će zavisiti od relizacije i učestalosti aukcija, kao i razvoja tržišta električne energije u Srbiji - ističe.


Partnerstvo sa iskusnim investitorom

Početkom godine je objavljeno da norveška kompanija NBT (Emergy) priključuje projektima vetroelektrana koje je započela kompanija Windvision u Srbiji.

Norveška kompanija Emergy AS, specijalizovana je za razvoj projekata razvoja elektrana koje koriste obnovljive izvore energije na nerazvijenim tržištima, kao što su Kina i Ukrajina. Upravo su završili izgradnja vetroelektrane Syvash, instalisane snage 250 MW, a planira se i početak izgradnje vetroelektrane Zophia, ukupne instalisane snage 800MW.

- Partnerstvo sa ovako iskusnim investitorom, svakako će nam pomoći u što efikasnijoj realizaciji zajedničkih ciljeva. Ali ono što bih posebno volela da pozdravim, je sjajna saradnja i podrška Norveške ambasade u Beogradu, pre svega ambasadora Jerna Eugena Jelstada i kompletnog tima kao i saradnja sa Nordijskom poslovnom alijansom - navodi naša sagovornica.

Započetim razvojem projekata, ističe, zadali su sebi ambiciozan plan za naredni period od pet godina.

- Bićemo zauzeti realizacijom, izgradnjom i puštanjem u rad vetroelektrana Alibunar 1 i 2 i Banat 1-6, kao i razvojem solarne elektrane čime ćemo doprineti energetskoj traziciji Srbije kao jednom od nacionalnih ciljeva u narednom periodu. A kada se spešno realizuje taj cilj, biće nam zadovoljstvo da znanje i iskustvo primenimo na neke nove projekte - zaključuje Lazendićeva.

Ivana Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.