NavMenu

Centralni gradski Trg Galerija i još tri lokacije u Novom Sadu dobijaju novu formu - Raspisan međunarodni konkurs Nova mesta

Izvor: eKapija Subota, 24.07.2021. 09:34
Komentari
Podeli
(Foto: Lazar Gugleta / Unsplash)
Centralni gradski Trg Galerija u Novom Sadu i još tri gradske lokacije u urbanom jezgru predmet su međunarodnog arhitektonskog konkursa Nova mesta koji je raspisan od strane Fondacije Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture i Društva arhitekata Novog Sada.

Kako se navodi u tehničkoj dokumentaciji u nedavno raspisanom tenderu, Trg Galerija predstavlja lokaciju koja objedinjuje tri muzejsko-galerijske ustanove -Galeriju Matice srpske, Spomen-zbirku Pavla Beljanskog i Galeriju Rajka Mamuzića. Na predmetnoj lokaciji postoji zelena površina i parking, a konkursom je predviđeno da se ovaj prostor formira u jedinstvenu celinu.

Dodaje se i da lokaciju treba posmatrati kao programski definisani javni prostor grada, čiji je koncept određen činjenicom da na njega izlaze tri gradske galerije. U tom smislu, programi koji ove institucije već realizuju, na zatvorenom i otvorenom, mogu biti posmatrani kao početna tačka razvoja koncepta i programa. Ovo se naročito odnosi na izlagački program, te bi trebalo predvideti izlazak programa galerija na trg.

Takođe, učesnici mogu razmatrati paviljonske strukture koje bi služile programima galerija (radionice, tribine, govorni program, i sl.), letnji kafe, zajednička suvenirnica/knjižara galerija i slično.

Rešenjem se mogu razmatrati i ostali postojeći programi na lokaciji, a koji se mogu otvoriti ka trgu (kao npr. kafe knjižara), te doprineti kvalitetu programa trga.

Postojeće zelenilo na trgu se u najvećoj meri zadržava. Pošto se radi o javnom gradskom prostoru na koji izlaze objekti izuzetnih arhitektonskih vrednosti, poseban akcenat stavljen je na temema urbanog mobilijara, rasvete i ostalim elementima vezanim za dizajn prostora.

Pored Trga Galerija, konkursom je predviđeno i uređivanje parka kod zgrade Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, zatim deo zelinih površina u ulici Patrijarha Pavla i vidikovca kod Mosta slobode.

Vrednost tendera iznosi 1.800.000 dinara, a krajnji rok za dostavu radova je 24. avgust. Detaljnije informacije o konkursu i projektnom zadatku možete saznati OVDE.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.