NavMenu

Nema više prepreka za završetak gasovoda Severni tok 2 - SAD i Nemačka postigle sporazum

Izvor: Tanjug Četvrtak, 22.07.2021. 08:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sergey_R/shutterstock.com)Ilustracija
Vašington i Berlin su postigli sporazum koji će omogućiti završetak kontroverznog gasovoda Severni tok 2, i neće biti novih američkih sankcija protiv Nemačke i Rusije, izjavila je zvaničnica SAD Viktorija Nuland.

Nuland, državna podsekretarka za politička pitanja, rekla je u Kongresu SAD da će dve vlade objaviti detalje sporazuma koji uzima u obzir zabrinutost zemalja Istočne i Centralne Evrope zbog mogućeg negativnog uticaja gasovoda na njih.

Projektu se oštro protive i demokrate i republikanci u Kongresu SAD, ali i Ukrajina i Poljska, strahujući da će gasovod kojim će ruski prirodni gas stizati do Nemačke, ugroziti energetsku bezbednost Evrope.

Nuland je navela da sporazum Vašingtona i Berlina predviđa uvođenje sankcija ruskim i nemačkim kompanijama na projektu samo ako Moskva bude koristila gasovod kao političko oružje.

SAD su se dugo protivile tom projektu i pokušavale da spreče njegovu realizaciju. Vašington je tvrdio da će gasovod ugroziti energetsku bezbednost Evrope jer će povećati zavisnost kontinenta od ruskog gasa i omogućiti Moskvi da poveća politički pritisak na Poljsku i Ukrajinu.

Međutim, izgradnja gasovoda je sada blizu kraja, a SAD su odlučne da ojačaju i obnove veze sa Nemačkom.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena se protivi gasovodu, kao i prethodna na čijem je čelu bio Donald Tramp, ali insistira da sankcije neće sprečiti završetak projekta.

Nuland je potvrdila jučerašnje navode pomoćnika članova američkog Kongresa da je postignut nacrt sporazuma SAD i Nemačke.

Oni su rekli i da sporazum predviđa da SAD i Nemačka načine određene konkretne ustupke Ukrajini i Poljskoj.

Prema sporazumu, Ukrajina bi dobila 50 miliona dolara kredita za tehnologije zasnovane na "zelenoj energiji", garanciju o nadoknadi novca datog za tranzitne takse za gas, koje će izgubiti zbog novog gasovoda, do 2024. godine, i obećanje i Berlina i Vašingtona da će sankcije biti ponovo razmotrene ako Rusija bude koristila gas kao političko oružje, naveli su pomoćnici članova Kongresa.

U vezi s ustupcima Poljskoj, Nemačka bi pristala da bude deo takozvane "Inicijative tri mora", čiji je cilj jačanje investicija, infrastrukturnog razvoja i energetske bezbednosti među državama koje izlaze na Baltičko, Crno i Jadransko more.

Severni tok 2 je izvesno vreme ove godine bio predmet intenzivne debate američkih i nemačkih zvaničnika, i glavna tema prošlonedeljnog sastanka predsednika SAD Džozefa Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel u Beloj kući.

Merkel podržava projekat, a Bajden je ukazao da bi kažnjavanje Nemačke zbog te podrške bilo kontraproduktivno za šire američke interese.

Uprkos tome, i Bajednova administracija smatra gasovod pretnjom energetskoj bezbednosti Evrope i uvela je sankcije nekim entitetima uključenim u njegovu izgradnju.

Međutim, Bajden je nedavno izazvao oštre reakcije mnogih članova Kongresa SAD, i demokrata i republikanaca, i razočarao Poljsku i Ukrajinu, jer je od sankcija izuzeo nemačku kompaniju koja učestvuju u projektu Severni tok 2.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.