NavMenu

Gradnja sportskog grada na Bežanijskoj kosi na proleće naredne godine, ulaže se više od 15 mil EUR - Otkrivamo šta će sve imati budući Univerzitetski sportski centar

Izvor: eKapija Sreda, 21.07.2021. 12:55
Komentari
Podeli
Satelitski snimak lokacije (Foto: Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima/ Projektni zadatak)Satelitski snimak lokacije
U okviru kompleksa budućeg Univerzitetskog sportskog centra na Bežanijskoj kosi, koji će ličiti na pravi sportski grad, gradiće se dve sportske hale, atletski teren, kao i teniski i košarkaški tereni, a osim sportskog sadržaja, predviđeni su i objekti sa smeštajnim kapacitetima.

U toku je javna nabavka usluge izrade projektno tehničke dokumentacije, a nakon izbora projektanta, 90 dana je rok za izradu dokumentacije. Krajem ove godine očekuje se i raspisivanje javne nabavke za izvođače radova, ali i projektante projekta za građevinsku dozvolu i projekta za izvođenje, po sistemu "ključ u ruke", saznaje eKapija u Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima.

- Možemo reći da bi, u idealnom scenariju, početak radova mogao biti na proleće sledeće godine (april, maj), pod uslovom da ne postoje zastoji nadležnih službi koje će davati uslove i saglasnosti, kao i da nemamo problem sa rešavanjem pravnih pitanja - kažu u Kancelariji za naš portal.

Za sada je vrednost procenjena na 15 mil EUR, ali iz Kancelarije napominju da su mišljenja da će time biti pokriveni troškovi izgradnje objekata, dok će za spoljno uređenje biti potrebni dodatni troškovi.

- S obzirom na to da se radi o velikom kompleksu, nemoguće je u ovom trenutku napraviti kalkulaciju radova na spoljnom uređenju - navode.


Šta će se graditi na Bežanijskoj kosi

U budućem kompleksu planirane su dve sportske hale, glavna i pomoćna, kao i dodatni natkriveni tereni u vidu sportskih balona. Glavna hala imaće veliko igralište sa mogućnošću podele na tri manja terena, tribine, a pored toga predviđena je i konferencijska zona sa više konferencijskih sala, komercijalna i administrativna zona.

Pomoćna hala se sastoji od dve velike sportske sale koje takođe imaju mogućnost podele na po tri manja igrališta (dakle ukupno šest) i drugih sportskih sadržaja (stoni tenis, skvoš, teretana, sale za plesne ansamble...).

Od spoljnih sadržaja, planirani su atletski teren koji može da se koristi i kao igralište za fudbal, ragbi, američki fudbal i druge sportove na travi, teniski i košarkaški tereni.

Osim toga, ideja je da se u kompleksu nađu različiti alternativni spoljni sportski sadržaji poput stolova za šah, stoni tenis, trim staze, teretane na otvorenom, dečiji parkovi, stene za penjanje, boćarski tereni i sl.

Osim sportskog sadržaja, predviđeni su i objekti sa smeštajnim kapacitetima za studente, učesnike takmičenja, konferencija i dr. To je po karakteru neka vrsta kampusa (studentskog doma), ali neće biti za stalni boravak studenata, već za, npr. gostujuće predavače, takmičare i sl.

Kako se navodi u projektnom zadatku, izgradnjom kompleska će se steći uslovi za održavanje studentskih takmičenja, a primarni cilj je i organizacija Univerzijade 2023. godine, takmičenja koje bi se održalo u okviru novoizgrađenog sportskog kompleksa.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.