NavMenu

Ruska kompanija Silovije mašini osim za Đerdap zainteresovana i za rekonstrukciju Termoelektrane Nikola Tesla

Izvor: eKapija Ponedeljak, 19.07.2021. 13:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sky Light Pictures/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnik ruske kompanije Silovije mašini izjavio je danas da je ta kompanija nakon što se završi projekat revitalizacije hidroelektrane Đerdap 1 zainteresovana i za druge projekte u Srbiji, kao što su učestvovanje u energetskoj tranziciji i otvaranje novih energetskih postrojenja.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, sastala se danas sa predstavnicima ruske kompanije, sa kojima je razgovarala o modernizaciji postojećih energetskih kapaciteta i procesu energetske tranzicije.

- Kompanija realizuje važne projekte za energetsku stabilnost države i unapređenje poslovanja Elektroprivrede Srbije. Revitalizacija HE Đerdap 1 jedan je takav projekat i drago mi je da možemo da razgovaramo i o drugim koracima modernizacije postojećih elektroenergetskih kapaciteta. Strategija razvoja energetike i nacionalni plan za klimu i energetiku donose faze prelaska na obnovljive izvore energije do 2040. sa vizijom do 2050. godine. Deo strategije tiče se i korišćenja zelenog i plavog vodonika. Istovremeno, jedan od glavnih ciljeva je podizanje energetske efikasnosti. Uskoro predstavljamo našu knjigu projekata i dobrodošle su sve ruske kompanije, ne samo Silovije mašini - rekla je Mihajlovićeva, navoid se u saopštenju Ministarstva.

Kiril Maksimov, zamenik generalnog direktora AD Silovije mašini, rekao je da je kompanija zainteresovana ne samo za revitalizaciju HE Đerdap 1 koja bi trebalo da bude gotova do kraja sledeće godine, već i za projekat revitalizacije Đerdapa 2 i rekonstrukciju Termoelektrane Nikola Tesla, kao i za buduće kapacitete.

- Želeli bismo da budemo uključeni i u proces energetske tranzicije u Srbiji i da pomognemo da postojeća oprema u elektranama bude energetski efikasnija. Takođe, želimo da učestvujemo i u izgradnji novih postrojenja - rekao je Maksimov.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.