NavMenu

Tourism BiH, inovativni digitalni alat za razvoj turističkih preduzeća i privlačenje turista

Izvor: eKapija+ Petak, 16.07.2021. 11:42
Komentari
Podeli
(Foto: Bihy ambasador @whitepearltravel)
Kvalitetnija promocija turističkih potencijala BiH kao i značajnija podrška u privlačenju inostranih gostiju osnovna su zadaća jedinstvenog projekta - internet platforme Tourism BiH koja se svakodnevno usavršava i unapređuje. Uz to, ovaj sajt prerasta u nezaobilaznu stanicu i razvojni alat svim pružaocima turističkih usluga, kako hotelima i motelima, tako i svim ostalim turističkim uposlenicima.

Platforma je nastala kao rezultat saradnje brojnih stručnjaka iz oblasti turizma, ali i digitalizacije i promocije objedinjenih u okviru kompanije Disrupt Group iz Banjaluke. Kako su nam rekli, osnovni cilj projekta jeste pomoć promociji turizma u Bosni i Hercegovini, tačnije pomoć malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima, udruženjima i svima koji pružaju turističke usluge kako bi lakše pomovisali svoje proizvode, kao i turističke potencijale naše zemlje.

Osim toga, brojne su inovacije koje su implementirane kroz ovu platformu koja označava centralno mjesto i polaznu tačku u digitalnom turističkom mapiranju BiH.

Kako ističe osnivač Disrupt Group, Bogdan Stevanović postoji ogroman nedostatak informacija namijenjenih međunarodnim turistima.

- Projekat Tourism BiH i njegova aplikacija Bihy žele da isprave takvo stanje. Kroz naše digitalne kanale donosimo brojne informacije - od savjeta za putovanja do rezervacije i prodaje karata - na jedno centralizovano mjesto. Takođe, bavimo se hitnom potrebom za digitalizacijom, ili bolje rečeno modernizacijom, koja već neko vrijeme koči rast sektora u regionu - objašnjava osnivač Disrupt Group.

Stevanović je dodao i da će kroz dodatno finansiranje projekat ući u drugu fazu, koja će uključivati pokretanje i distribuciju edukativnog materijala.

- To će uključivati platformu za učenje i razvoj koja će podržati preduzeća u usvajanju savremenih digitalnih praksi i ubrzati njihov oporavak od posljedica pandemije virusa korona - zaključio je Stevanović.

Centralno mjesto turističkih preduzeća

Tourism BiH predstavlja jedini domaći turistički portal koji je prilagodio i optimizovao sadržaj kako lokalnim, tako i internacionalnim posjetiocima, a pokriva teritoriju cijele BiH, što je ujedno bio i jedan od osnovnih motiva za pokretanje i realizaciju ovog projekta, navode u Disrupt Group.

Portal tourismbih.com objedinjuje sadržaj koji se odnosi na 19 lokacija širom BiH, uključujući razne korisne informacije kao i brojne ponude u vidu tura i paketa. Tourism BiH je ujedno i pokretač inicijative u vidu ambasadorskog programa, gdje svi zaljubljenici naše zemlje mogu da predstave svoje priče i iskustva na portalu i ostalim kanalima, koji trenutno broje preko pola miliona impresija na mjesečnom nivou. Suština programa svodi se na prikazivanje bogatstava i atrakcija zemlje kroz oči ambasadora, koji kroz sadržaj daju niz praktičnih i korisnih savjeta za posjetioce. Kompletan sadržaj je preveden i na engleski jezik što omogućava i internacionalnim čitaocima da budu u toku.

Uz to, u sklopu Instagram stranice koja ima više od 150.000 pratilaca, Tourism BiH je kreirao haštag #bihy koji je postao megapopularan i ima preko 17 hiljada objava.

Lokalne kompanije mogu promovisati svoje proizvode i usluge putem mobilne aplikacije Bihy, ali i kroz dobro uspostavljene kanale društvenih mreža na više jezika, koji ubrzano postaju najpopularnija turistička veb lokacija u regionu.

Preduzeća mogu ažurirati svoj sadržaj u realnom vremenu putem interaktivnog veb panela koji im omogućava upravljanje kalendarima, dostupnošću, plaćanjem putem interneta i još mnogo toga, dovodeći domaći turistički sektor u skladu sa modernim, globalnim standardima i očekivanjima.

Društvene mreže, aplikacija Bihy i sajt tourismbih.com zajedno ostvaruju preko milion kombinovanih prikaza mjesečno, a Instagram nalog je trenutno najveći te vrste u zemlji.

- Tourism BiH donosi raznovrsne ponude, od prazničnih aranžmana do obilazaka kulturne baštine, preko planinarenja, splavarenja i sadržaja po mjeri, što omogućava centralizovani način za rast partnera - objašnjavaju u organizaciji.


Dodaju da su s obzirom na manjak edukacije u oblasti turizma i standarda koji ne odgovaraju zahtjevima internacionalnih turista, dio svog znanja prenijeli u knjigu pod nazivom "Digitalizacijom prema turizmu 2.0 - Kako otvoriti vrata naše zemlje svijetu".

(Foto: Disrupt Group)


- Ova e-knjiga predstavlja jedan mali dio našeg desetogodišnjeg iskustva u marketingu u oblasti turizma. Fokusira se na prilike i izazove koje sa sobom nosi digitalizacija i na koje načine razni subjekti u turizmu na ovo mogu odgovoriti - kažu u Disrupt Group.

U sklopu edukativnog programa planiraju sprovesti i kurs/test znanja namijenjen subjektima u turizmu koji će kroz ovaj program naučiti kako bolje prezentovati ponude, kako poboljšati svoj turistički produkt i koje se tehnike digitalnog marketinga trebaju usvojiti da bi se ovo postiglo.


Fotogalerija
Tourism BiH
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.