NavMenu

Investicije Zijina u Srbiju vredne 1,9 mlrd USD - Kineska kompanija postaje najveći izvoznik

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.07.2021. 14:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jaromir Chalabala/shutterstock.com)Ilustracija
Iako je Ugovorom o strateškom partnerstvu sa Srbijom bilo precizirano da Serbia Zijin Copper u narednih šest godina investira 1,26 mlrd USD, ukupne investicije u planiranom periodu premašiće taj iznos i dostići 1,9 mlrd USD, rekao je generalni direktor ove kineske kompanije Đen Siming.

Prema njegovim rečima, tokom prethodne dve i po godine kompanija je ostvarila prihod od prodaje u iznosu 1,708 mlrd USD, tako da je ove godine zauzela prvo mesto na listi izvoznika u Srbiji, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

U prvoj polovini 2021. godine, kako je naveo, u Serbia Zijin Copper proizvedeno je 30.100 tona katodnog bakra, što je porast od 11,83% u odnosu na isti period prošle godine.

- Količina proizvedenog zlata iznosila je 691,17 kilograma, katodnog bakra 35.400 tona, a prihod od prodaje iznosio je 492 mil USD, što je međugodišnji rast od 76,91% - dodao je on.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković, koja je boravila u radnoj poseti Boru posetila je i novi dispečerski centar rudnika Veliki Krivelj.

- Nekada je Bor bio šesti izvoznik bakra u Evropi, a, sudeći po rezultatima koji se danas ostvaruju, sledeće godine će najverovatnije biti drugi izvoznik bakra u Evropi. To je i za Srbiju i za Bor i za same radnike i žitelje ovog dela Srbije odlično - poručila je ona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.