NavMenu

Počela obuka za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu u okviru programa Čisto i sigurno

Izvor: Beta Ponedeljak, 12.07.2021. 14:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dragon Images/shutterstock.com)Ilustracija
Obuka za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu Srbije, kroz program "Čisto i sigurno", koju organizuje Udruženje hotelijera i restoratera Srbije (HORES), počela je danas.

Cilj obuke je razvoj zdravstveno-bezbednosnih protokola, kao i priprema turističkih radnika za njihovu primenu, kako bi se rizici od širenja korona virusa sveli na minimum.

- Danas počinjemo drugu fazu projekta 'Čisto i Sigurno' čiji je glavni cilj transfer znanja. Nadamo se da ćemo sa ovim aktivnostima značajno pomoći da se turisti u velikom broju osećaju sigurno u turističkim destinacijama u Srbiji - rekao je vođa projekta "#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam" Aleksander Bec, podsećajući da je kroz isti projekat početkom godine u saradnji sa HORES-om podeljen sanitetski materijal i oprema za dezinfekciju u vrednosti od 660.000 EUR.

Pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Renata Pindžo istakla je da je vraćanje poverenja turista u sigurnost putovanja i smeštaja jedan od osnovnih preduslova za oporavak turizma."Zato sa zadovoljstvom podržavamo inicijativu HORES-a za razvoj i sprovođenje dobrovoljne sertifikacione šeme 'Čisto & Sigurno' kao strateški važnog projekta neophodnog za oporavak turistička industrije", navela je Pindžo.

Direktor HORES-a Georgi Genov kazao je da je ta organizacija kao partner projekta "EU za Tebe – za kulturno nasleđe i turizam", realizator sertifikacione šeme "Čisto i sigurno", u okviru koje je u planu sertifikacija oko 300 hotela, 500 ugostiteljskih objekata, pružaoca usluga privatnog smeštaja, i ostalih turističkih usluga, kao što su muzeji, galerije, turističke atrakcije.

- Do juna 2022. godine u planu je obuka za više od 10.000 zaposlenih u sektoru turizma i ugostiteljstva, kako bi se obučili za izazove koje donosi kovid–19. Cilj nam je da naše prioritetne turističke destinacije budu u potpunosti pripremljene za turiste iz zemlje i inostranstva, i pruže im siguran boravak - istakao je Genov.

Rukovodilac službe razvoja turističke ponude Turističke organizacije Srbije Nada Gogić izjavila je da je ta organizacija od početka institucionalno podržala sertifikacionu šemu "Čisto i sigurno", promovišući Srbiju i njene turističke destinacije kao sigurnije i bezbednije zone za boravak domaćih i stranih turista.

- Sledeći korak nam je animiranje lokalnih turističkih organizacija da pozovu pružaoce usluga privatnog smeštaja da se priključe procesu sertifikacije i obuka za unapređenje znanja i veština u vezi sa sprovođenje zdravstveno-higijenskih mera kovid–19 - rekla je Gogić.

Dobrovoljna sertifikaciona šeme "Čisto i sigurno" sprovodi se uz podršku projekta "#EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam", koji finansiraju EU sa milion evra i nemačko Savezno ministarstvo za saradnju i razvoj (BMC), a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), podseća se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.