NavMenu

Izgrađena prva kotlarnica u okviru javno-privatnog partnerstva - Toplotna energija isporučivaće se psihijatrijskoj ustanovi Gornja Toponica

Izvor: eKapija Subota, 03.07.2021. 12:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sabath/shutterstock.com)Ilustracija
Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Gornja Toponica" i kompanija Resalta su uspešno ušle u fazu isporuke toplotne energije u sklopu projekta javno-privatnog partnerstva, nakon završetka rekonstrukcije kotlarnice, toplovoda i sanacije termičkih omotača zgrada. U pitanju je prvo javno-privatno partnerstvo za snabdevanje toplotnom energijom potpisano sa ustanovom u nadležnosti Republike Srbije, saopštila je kompanija Resalta.

Bolnica je osnovana 1927. godine u Gornjoj Toponici, 13 km od grada Niša. Sa kapacitetom od 800 kreveta, bolnica prima i leči pacijente sa teritorije južne, jugoistočne i zapadne Srbije. U cilju poboljšanja energetske efikasnosti sistema proizvodnje toplote, smanjena emisija ugljen dioksida, kao i komfora pacijenata i zaposlenih, bolnica je objavila javni tender za izbor privatnog partnera za ugovornu isporuku toplotne energije po ESCo modelu na period od 15 godina.

Uspešna realizacija projekat je zvanično obeležena 01. jula u prisustvu Dr. Zorana Radovanovića, državnog sekretara Ministarstva zdravlja, Ivane Hadži Stošić, državne sekretarke Ministarstva zaštite životne sredine, Dr. Ljubice Mrdaković Todorović iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, i Dr. Milana Stanojkovića, direktora bolnice Gornja Toponica i predstavika Resalta, direktora Marka Mrzela.

Kako bi se poboljšao sistem grejanja u bolnici, Resalta je izgradila dve nove kotlarnice na prirodni gas, ukupnog kapaciteta 5,36 MW. U prvoj kotlarnici je instalisan toplovodni kotao snage 3,2 MW omogućava grejanje svih zgrada koje su prethodno bile povezane na dve postojeće kotlarnice "Drvara" i "Klinika". Kotlarnica je takođe opremljena parnim kotlom nominalne proizvodnje pare od 1.100 kg/h koji služi za proizvodnju sanitarne tople vode i za potrebe vešeraja. Izgradnja kotlarnice uključivala je i instalisanje sve prateće mašinske i elektro opreme potrebne za pravilno funkcionisanje postrojenja, što uključuje pumpe, armaturu, hemijsku pripremu vode, itd.

Druga kotlarnica je izgrađena pored objekta kuhinje, unutar koje se nalazi toplovodni kotao snage 560 kW koji omogućava grejanje svih objekata koji su povezani na postojeću kotlovnicu "Kuhinja", kao i parni kotao kapaciteta 1.400 kg/h koji se koristi za zagrevanje sanitarne vode i za potrebe kuhinje. Budući da su objekti priključeni na postojeću kotlarnicu u kuhinji do sada imali parno grejanje, postojeći parovodi su promenjeni u toplovode, a prepravljene su i sekundarne instalacije iz parnih u toplovodne unutar tri objekta (postavljeni su novi radijatori, cevni razvodi i prateća toplovodna armatura).

Pored toga, termički omotač deset bolničkih je energetski saniran, što je podrazumevalo postavljanje termičke izolacije od mineralne vune. Navedenom merom je smanjena potrošnja toplotne energije za 10%.

U cilju maksimalne efikasnosti novog sistema za poizvodnju i distribuciju toplotne energije, cevovodi između dve postojeće kotlarnice "Drvara" i "Klinika" su u potpunosti obnovljeni, kao i toplovodi između kotlarnice "Klinika" i nekoliko bolničkih zgrada, kako bi se osiguralo efikasnije snabdevanje.

Stara kotlarnica i nova kotlarnica izgrađena od strane Resalte u sklopu javno privatnog partnerstva
Sprovedene mere su poboljšale efikasnost sistema za proizvodnju toplote, unapredile toplotni komfor u objektima bolnice, obezbedile pouzdanije i stabilnije snabdevanje toplotom, te smanjile potrošnju toplotne energije. Potrošnja toplotne energije je smanjena za 10%, dok je prelazak na prirodni gas smanjio emisiju CO2 za 850 tona godišnje.

Javno-privatna partnerstva omogućavaju gradovima, opštinama i državnim ustanovama da kroz partnerstva sa privatnim kompanijama poboljšaju energetsku efikasnost implementiranjem različitih mera. Privatni partner finansira projekat u celosti, a javni partner isplaćuje investiciju od ostvarenih ušteda tokom trajanja ugovornog perioda, tokom kojeg privatni partner pruža uslugu proizvodnje toplotne energije, kao i upravljanja i održavanja novoprojektovanog sistema.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.