NavMenu

Metro mora do KCS i Prokopa, duž Ibarske građani ne znaju da su izostavljeni iz plana - Šta predviđa inicijativa Udruženja "Po meri metro" za liniju 1

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.07.2021. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: Miloš Vučković)
Udrurženje građana Po meri metro pokrenulo je inicijativu kojom predlaže usvajanje varijante linije 1 BG metroa koja bi obuhvatila Klinički centar Srbije i novu glavnu železničku stanicu Prokop. Za eKapiju ističu da ova varijanta nije nešto što prvi predlažu, već su "takvu varijanta ponudili stručnjaci u samom, još neusvojenom, Planu generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu". Incijativa ovog Udruženja obuhvata i izgradnju kraka od Žarkova ka Ceraku, Vidikovcu i Petlovom brdu.

Klinički centar Srbije je najveći bolnički centar u državi u kojem se leče građani iz svih delova Srbije, ističu naši sagovornici. Godišnje se u njemu zbrine više od milion pacijenata i izvede više od 50.000 operacija.

- Kao lokacija od nacionalnog značaja je već sada veliki generator kretanja, predstavlјa tačku od suštinske važnosti za sve građane Srbije, a ne samo Beograđane i Beograđanke, i potrebno je povezati ga metro sistemom sa ostatkom grada - kažu iz Udruženja za naš portal.

Kako je predviđeno da u narednom periodu nova glavna železnička stanica Prokop, odnosno zvanično Beograd Centar, postane centralna tačka železničke mreže Srbije i centralna tačka budućih brzih pruga, u ovom Udruženju smatraju da bi i ona trebalo da se nađe na trasi prve linije metroa.

- Očekuje se da železnička stanica Prokop doživi veliki porast broja putnika u skoroj budućnosti, sa planiranim širenjem linija BG:voz-a, kao i sa završetkom brze pruge do Novog Sada. Predviđena je za 40.000 putnika dnevno i u kombinaciji sa prvom linijom metroa bi postala jedna od najznačajnijih presedačkih tačaka u gradu - ističu.


Krak i ka Petlovom brdu

Drugi cilj i predlog Udurženja je predviđanje izgradnje kraka od Žarkova ka Ceraku, Vidikovcu i Petlovom Brdu. U ovim naseljima, kako ističu trenutno živi više od 70.000 ljudi.

- Iako su svi raniji planovi od 1976. predviđali da tuda prođe metro, u najnovijem je on zamenjen tramvajem, što smatramo neopravdanim. To su naselja koja su planski građena sa pretpostavkom da će tuda proći metro i sva infrastruktura je decenijama tome prilagođavana. Opravdanost za sprovođenje metroa ka njima već sada postoji, a biće sve veća kroz decenije, sa očekivanim porastom broja stanovnika u zoni koju bi ovaj krak metroa pokrio. Takođe, reklo bi se da nas je iskustvo naučilo da tramvaj nikako nije adekvatna zamena za metro - objašnjavaju iz Udruženja Po meri metro.

Dodaju i da su građani koji žive u ovim naseljima zainteresovani da podrže inicijativu, ali i da su iznenađeni kada čuju da su izostavljeni sa trase buduće podzemne železnice.

- Smatraju da su naši zahtevi zdravorazumski i pitaju kako da nas podrže. Govorimo im da ćemo uskoro organizovati peticiju, a da je do tada najbolja podrška da informišu svoje prijatelje i porodicu o trenutnom planu metroa i našoj akciji. Jedna od glavnih prepreka sa kojom se trenutno susrećemo u kontaktu sa građanima je što uopšte nisu informisani o tome šta predviđa trenutni plan metroa. Mnogi misle da je još na snazi stari plan koji bi obuhvatio ova naselja i ostaju šokirani kada saznaju da to više nije slučaj - navode.

(Foto: UG PO MERI METRO)
Treća linija kao ispravka prve dve?

Predložena varijanta za drugu liniju metroa, kako smatraju naši sagovornici "ima manje spornih elemenata od prve, ali nije bez njih".

- Umesto već ustaljene trase u ranijim planovima kroz Terazijski greben sa ukrštanjem sa prvom linijom u blizini Trga Republike, pomerena je ka jugu i ukršta se na Savskom trgu. Izostavljene su značajne lokacije poput Pravnog fakulteta i Vukovog spomenika, na kojima se nalazi veliki broj fakulteta i kojima gravitira značajan broj građana - kažu.

Izostavljena je, kako ističu integracija sa gradskom železnicom u postojećoj železničkoj stanici Vukov spomenik, a umesto toga se "predlažu dosta skuplja i tehnički zahtevnija rešenja".

- Kao posledica odabranih trasa, očigledno je da je treća linija planirana sa teretom ispravljanja nedostataka prve dve. Iako sa nespornim početkom i krajem na Novom Beogradu odnosno Banjici, njenu trasu kroz centralni deo grada "opterećuje" pokrivanje Kliničkog centra Srbije i nove glavne železničke stanice Prokop. Kada bi te dve lokacije bile pokrivene prvom linijom, kao što mi i predlažemo, trasa treće linija bi mogla biti projektovana optimalnije – smatraju članovi Udruženja.

(Foto: Miloš Vučković)
Plan im je, kako navode da kontaktiraju sve činioce koji mogu doprineti njihovom cilju.

- Same železnice, odnosno Beogradčvor, koji je nadležan za železničku infrastrukturu u gradu Beogradu, se izrazio nepovoljno povodom trenutnog plana metroa i njegove integracije sa postojećom železničkom infrastrukturom. U njihovom dopisu, koji je bio predstavljen na ranom javnom uvidu Plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, ističe se više mana i predloga. Izdvajamo povezivanje Prokopa metroom kao prioritetnog zadatka za planere, te nesagledivost tehničkog rešenja, usled značajnih nivelacionih razlika, u zoni predviđenog stajališta Sajam – kažu u Udruženju Po meri metro.

Ivana Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.