NavMenu

Dugoočekivani povratak u kancelarije

Izvor: Promo Četvrtak, 24.06.2021. 15:02
Komentari
Podeli
Pitanje koje se često nametalo u poslovnim krugovima, a danas je aktuelnije više nego ikada u prethodnih godinu dana, jeste kada se vraćamo u kancelarije i da li je povratak ustaljenoj i prihvaćenoj korporativnoj kulturi moguć. Uprkos svim predviđanjima i očekivanjima, tržište nekretnina oporavilo se u većini segmenata i zabeležilo rast već od polovine 2020. godine, te je protekla godina prošla u znaku pojačane građevinske aktivnosti u Beogradu kada je završena izgradnja 10 poslovnih zgrada što je rezultiralo dodatnom ponudom od skoro 100.000 kvadratnih metara kancelarijskog prostora.

Ova godina i promene na globalnom nivou donele su potpuno novu perspektivu organizacije rada internacionalnih i domaćih kompanija na našem tržištu. Iako su u proteklom periodu mnoge firme, bar za neko vreme, u procesu prilagođavanja novonastaloj situaciji, prešle delimično ili čak većim delom na alternativne modele rada od kuće, danas se već, uveliko, vidno primećuje povratak zaposlenih u kancelarije. Izazovi sa kojima su se kompanije suočavale bili su, pre svega, u pronalaženju inovativnih načina za upravljanje poslom na daljinu i postizanjem ciljeva u novim okvirima. Preispitivanje organizacije rada, optimalnog korišćenja kancelarijskog prostora i preuređenja istog da odgovara potrebama budućeg poslovanja predstavlja okosnicu u donošenju strateških odluka kompanija kada je reč o povratku u kancelarije. Nakon sprovedenih istraživanja koja je kompanija Cushman & Wakefield sprovela sa svojim timom na nivou svih kancelarija u EMEA regionu, dobijeni su rezultati da se čak 71% zaposlenih lakše fokusira na rad kada posao obavlja iz kancelarije dok kao značajnu prednost iznosi činjenicu da je nedostatak ličnog kontakta kao i mogućnost povezivanja sa ljudima predstavljalo najveći negativan faktor prilikom rada od kuće. Čak 47% zaposlenih koji obavljaju poslove u kojima je kreativnost dominantna je izjavilo da je kreativni proces smanjen prilikom rada od kuće. Takođe, uočena je značajna uzročno-posledična veza između povratka na posao i povratka normalizaciji života. Dok je na početku izgledalo da je rad od kuće optimalno rešenje pod datim uslovima, danas mnoge kompanije razmatraju povratak u kancelarije i to u punom kapacitetu ili pak kroz sprovođenje strukturalnih i organizacionih promena u okviru postojećeg kancelarijskog prostora prilagođenog novim uslovima rada. Upravo iz tog razloga sve je više upita za poslovnim prostorima koji nude veću fleksibilnost, novi dizajn radnih mesta a sve uz strogo poštovanje bezbednosti zaposlenih, čak i za većim kvadraturama za određene industrije u odnosu na period pre pandemije.

- Usled promena na tržištu izazvanih globalnom pandemijom COVID-19 i zbog veće ponude kancelarijskog prostora u Beogradu, kompanija CBS International sve više pruža i kompletnu uslugu posredovanja prilikom obnavljanja postojećih ugovora o zakupu, kao i identifikaciju novih opcija na tržištu koje su prilagođenije novoj poslovnoj organizaciji klijenta u smislu veće fleksibilnosti i predlaganju adekvatnijih rešenja u skladu sa potrebama korisnika prostora. Takođe, CBS tim za upravljanje projektima je tokom 2020. godine bio dodatno angažovan na pronalaženju najadekvatnijih enterijerskih rešenja upravo zbog izmenjenih potreba klijenata, kao i na unapređenju postojećih rešenja i adaptaciji trenutnih kapaciteta klijenata u skladu sa poštovanjem bezbednosnih mera distanciranja i omogućavanju bezbednog radnog okruženja za zaposlene klijenta, što ide u prilog činjenici da se kompanije vraćaju u svoje poslovne prostore - istakao je Goran Živković, direktor kompanije CBS International.

Inspirativno okruženje, interakcija među zaposlenima, povećana produktivnost, neformalni procesi učenja i kreativnost koju timski rad donosi i dalje su važni faktori koje ne možemo zanemariti kada se razmišlja o povratku u kancelarije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.