NavMenu

Regionalno tržište za KPG iz Zvornika - Prvo gasno društvo nudi cenovno najprihvatljiviji energent

Izvor: Energija Balkana Utorak, 22.06.2021. 14:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)Ilustracija
Prvo gasno društvo u Zvorniku je najveći proizvođač komprimovanog prirodnog gasa (KPG) u Republici Srpskoj. Iz stanice za proizvodnju komprimovanog prirodnog gasa, koja se nalazi u fabričkom krugu kompanije Alumina već četvrtu godinu se distribuira ovaj energent velikim industrijskim postrojenjima u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i okruženju.

- Prvo gasno društvo je kompanija koja je 2018. godine počela sa radom, a nikla je iz jedne poslovne ideje kao zajednički privredni poduhvat Alumine i BEDEM Energy Solutions iz Pančeva. Misija preduzeća je da tržištu BiH i okruženja, ne samo od Trebinja do Banjaluke, ponudimo prirodni komprimovani gas kao ekološki i cenovno najprihvatljiviji energent - rekao je Dušan Kozić, direktor Prvog gasnog društva Zvornik.

U Prvom gasnom društvu kažu da trenutno mjesečna prodaja iznosi oko milion i po kubika komprimovanog gasa sa tendencijom daljeg rasta, uz stalno širenje mreže kupaca.

Kozić kaže da je tržište BiH gladno energenta koji je i najčistiji i najjeftiniji, te da pristup gasnoj mreži u BiH imaju jedino Zvornik i Sarajevo.

- Sve ostalo tržište BiH nema pristup da gas prihvati sa mreže i upravo je to osnovna misija Prvog gasnog društva, da kupcima koji žele ovaj jeftini i ekološki najprihvatljiviji energent dostavimo do njih. To je čitavo tržište BiH kao i okruženje. Crna Gora je naslonjena na BiH, nema gasnu mrežu, geografski smo bliski gradovima zapadne Srbije, tako da snabdijevamo i Valjevo. Isto tako svim ostalim kupcima koji gravitiraju ka BiH možemo ponuditi taj jeftini energent - navodi Kozić.

Kompanija Alumina je u projekat izgradnje stanice za proizvodnju komprimovanog prirodnog gasa u Zvorniku investirala više od 1,5 mil KM, obezbeđenih iz tekućeg poslovanja, a potreba za ovim energentom nametnula se još prije osam godina.

Igor Tadić, pomoćnik komercijalnog direktora u Alumini kaže da je otvaranjem stečaja u matičnom preduzeću u Fabrici glinice Birač AD Zvornik i prekidom saradnje sa dugogodišnjim poslovnim partnerom iz oblasti snabdijevanja gasa, kompanija Alumina bila je prisiljena da praktično samostalno, a kasnije u saradnji sa preduzećem koje je oformila Vlada RS, izađe na tržište i vrši nabavku gasa.

- Izlaskom na tržište uvideli smo koliko je trgovina gasom specifična i koliko su bilo kakve fluktuacije u odnosu na ugovorene uslove nepoželjne. Samim tim rodila se ideja za diverzifikaciju tržišta gasa, odnosno proširenje ponude, u smislu snabdijevanja gasom potrošača, kako bi što pravilnije i sa što manje neželjenih efekata imali proizvodne efekte u fabrici - rekao je Tadić.

Iz te ideje, navodi Tadić, sklopljen je ugovor o poslovno tehničkoj saradnji sa preduzećem Prvo gasno društvo d.o.o. Zvornik. Kompanija Alumina je uložila svoje zemljište i obezbedila izgradnju pratećeg objekta i infrastrukture, dok je Prvo gasno društvo obezbedilo tehnologiju, opremu i znanje, koje su do tada posedovali u trgovini komprimovanim gasom.

Izgradnja stanice za proizvodnju komprimovanog prirodnog gasa u fabričkom krugu Alumine opravdala je očekivanja, kako u Prvom gasnom društvu, tako i u najvećem zvorničkom kolektivu.

- Iz nekih kvalitetnih poslovnih razgovora nikao je zajednički privredni poduhvat, koji bi trebao prezentovati kako jedna moćna izvozno orjentisana kompanija daje blagi podstrek malim kompanijama - koje stasaju. Evo već nakon četiri godine mi smo značajan partner većini subjekata u Republici Srpskoj, a Alumini pouzdan partner za neke rezerve i zastoje koji se mogu javiti svugde, pa i kod njih - kaže Kozić.

Tadić ističe da danas, nakon četiri godine rada i saradnje sa Prvim gasnim društvom može reći da su zadovoljni, da je misija ispunjena.

- Prvo gasno društvo je potpuno udovoljilo svojoj projektovanoj misiji i mi uredno već snabdijevamo kombinate kao što je Toš čelik Željezara u Nikšiću, snabdijevamo Aluminijski komtinat u Mostaru, koji dnevno, sam, troši 30.000 kubika gasa, tako da smo pouzdan i siguran partner, pogotovo što imamo lepe projekcije za stabilno širenje. Trenutno radimo sa 30 ljudi, 10 kamiona i oko 20 mobilnih skladišta - rekao je Kozić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.