NavMenu

Predsednik Vlade Liberlanda gradi luksuzni turistički kompleks kraj Apatina - U ponudi i vožnja jahtom uz degustaciju vina Riđičkog vinogorja

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 21.06.2021. 12:44
Komentari
Podeli
Apatin (Foto: Aleksandra Kekić)Apatin
Кako se prirodni resursi mogu vešto ukomponovati sa gastronomskom i vinskom ponudom nekog kraja i od toga napraviti atraktivan i primamljiv sadržaj za turiste željne novih doživljaja, primer je plovidba Dunavom od Apatina do ostrva srcolikog oblika na sredini reke, deset kilometra udaljenog od grada, poznatog po lokalnom imenu Gornja Siga, a od 2015. i kao Slobodna Republika Liberland.

U tu rečnu avanturu turisti se otiskuju u plovilu Liberti, jedinstvenom turističkom sadržaju kraja, koje je u potpunosti energetski nezavisno, opremljeno solarnim panelima, filterima za vodu, a poseduje i tri kabine za smeštaj gostiju, klima uređaje, toplu vodu, frižere, mašinu za veš, mašinu za sudove, TV, rutere za hrvatske i srpske internet mreže. Atrakciju predstavlja i činjenica da lađom ponekad upravlja i žena, koja zna u šali, a pola i u zbilji, da kaže da joj je za kormilarenje najsigurnije da se okrene i po brodskom stubu "hvata pravac".

- Jahta Liberti čini atraktivan turistički sadržaj Gornjeg Podunavlja, ali i promoviše ekologiju, eko-potencijale ove regije te njene prirodne lepote, specifičnosti flore i faune, jedinstvenu kulturnu, privrednu i gastronomsku ponudu - kaže Vanja Car, direktor jedne od dveju firmi koje je Čeh Vit Jedlička, i predsednik privremene Vlade Liberlanda osnovao u Apatinu.

- Prilikom plovidbe gornjim tokom Dunava, turisti imaju mogućnost da uživaju u delikatesima poput čuvenog somborskog sira, suhomesnatim proizvodima od divljači, začinjenim čuvenom bezdanskom paprikom, staparskom slatkom delikatesu listari, te u prošlosti čuvenim, a danas sve boljim, vinima Riđičkog vinogorja. Plovidba treba da bude redovna turistička ruta. Zato ćemo se u narednom periodu posvetiti izgradnji 10 brodova ovog tipa, takozvanih kuća na vodi sa motorima - dodaje.

Ideja je, po rečima Vanje Cara, je da se svim turistima koji dolaze u Apatin i Sombor, te Srbiju uopšte, ponudi kvalitetan turistički sadržaj i ujedno demonstrira kako bi savremena "država Liberland" trebalo da izgleda jednom kada bude izgrađena.

Кonkretan potez koji, koliko sledećeg meseca treba da usledi kada je reč o namerama koje Jedlička planira da realizuje u Srbiji, je gradnja luksuznog turističkog kompleksa kraj Apatina. Jedlička je kupio veliko imanje, nazvano Zelena arka, sa dva hektara vodene površine i sada tu uskoro podiže kompleks.

- Imanje ima ukupno osam hektara na obali Dunava kod Apatina i kupljeno je pre nekoliko nedelja. Na njemu se nalazi i jezero od dva hektara. Кada ga završimo, biće to novo turističko naselje u Apatinu, eko-selo. U njemu će biti restoran, hotel sa apartmanima i pet do 10 luksuznih vila. Počinjemo ovog meseca izgradnju. Nama je u fokusu turizam, razvoj ovog imanja i brodova - flote. Imamo u planu i da apatinsku slobodnu, trgovinsku zonu maksimalno razvijemo. Dobili smo urbanistički projekat i za očekivati je skori početak gradnje i jednog pogona - kaže Jedlička.

Plovida duga više od dva sata lađom Liberti počinje uz vino dobrodošlice, penušac od žutog muskata vinarije Vrt koji je po rečima predsednice Udruženja Žene i vino Mirjane Maksimović hit vino broda. Namera je da se na tom putovanju kroz Gornje Podunavlje prezentuju vina Riđičkog vinogorja, specifičnog po pesku, koji daje vinima specifičnu mineralnost i aromatiku. Iako je moglo da se podiči sa 200 ha pod vinogradima posle Drugog svetskog rata, to vinogorje sada ima 80, i registrovanih 40 vinarija. Vinogradarstvo se vraća u taj kraj što brojke nedvosmisleno svedoče.



Država u povoju

Gornja Siga, rečno ostrvo na Dunavu, formirano u davna vremena, a o čijem postojanju svedoče i mape iz doba Habzburške monarhije, tačnije s početka 19. veka, nakon raspada Jugoslavije, na prostoru između Srbije i Hrvatske, na sredini Dunava, između Baranje i Bačkog Monoštora, ostalo je ostrvo na koje prava ne polaže nijedna država. Na to ostrvo od sedam kvadratnih kilometra, na takozvanu ničiju zemlju Vit Jedlička je položio pravo 13. aprila 2015. godine, nazvavši ga Liberlandom, Slobodnom republikom, a on postao predsednik privremene vlade, što je naišlo na različite reakcije

Jedlička kaže da ima velike planove u vezi s tim ostrvom. Nedavno je završen konkurs za idejna rešenja za uređenje. Liberland se oslanja na Montevidejsku konvenciju, međunarodni dokument koji definiše osobine države po međunarodnom javnom pravu.

U roku od tri dana od osnivanja, 800.000 ljudi izrazilo je želju da budu državljani, a prvih 800 je to i postalo. Libreland ima i diplomatske odnose s nekim državama, a u Srbiji i ambasadu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.