NavMenu

Gradnja nove Luke Beograd najavljena za 2022. godinu - U planu i razvoj aerodroma u Kruševcu

Izvor: Tanjug Petak, 18.06.2021. 14:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/HesselVisser)Ilustracija
Traži se lokacija za novu Luku Beograd i dve su izdvojene kao potencijalne, kaže ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i navodi da će resorno ministarstvo uložiti oko 380 mil EUR u investicije u vodnom saobraćaju i u bezbednost plovidbe.

- Imamo komunikaciju sa Evropskom investicionom bankom koja će nam biti partner i očekujemo da do kraja godine završimo taj deo analize i da možemo u 2022. da krenemo u izgradnju luke u Beogradu koja će biti najveća luka u jugoistočnoj Evropi - rekao je Momirović.

Podsetimo, Vlada Srbije donela je odluku o izradi prostornog plana područja posebne namene nove luke u Beogradu, a kao dve varijante ponuđene su lokacije kod Pupinovog mosta i postojeće Luke Pančevo.

Na sednici skupštinskog Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije u Čortanovcima, na kojoj je predstavio informaciju o radu resornog ministarstva, Momirović je rekao da se radi na projektno tehničkoj dokumentaciji za luku Sremska Mitrovica, Bogojevo i Prahovo.

- Naš plan je da u decembru 2021. krenemo da radimo ove tri luke - kaže Momirović.

Podsetio je da je luku Novi Sad privatizovao konzorcijum P&O Ports FZE kojim upravlja DP World iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, za koga navodi da je treći najveći svetski lučki operater i vlasnik luke u Konstanci.

Najavio je da su planirane i velike investicije i u Đerdap 1 i u Đerdap 2.


Podrška države Er Srbiji

Kada je reč o vazdušnom saobraćaju, Momirović je rekao da strateško opredeljenje podrška nacionalnom operateru Er Srbiji za koju kaže da je već godinama jedna od najjačih regionalnih kompanija.

- Dosta smo ga subvencionisali, to je izazivalo kontroverze u javnosti, na kraju smo sve to realizovali. Napravili smo veliki uspeh u komunkaciji sa jednim od najvećih aerodromskih operatera Vansijem - rekao je Momirović.

Naveo je da će ugovor o koncesiji sa Vansijem omogućiti investicije od 750 mil EUR u narednim godinama.

- Beogradski aerodrom će doživeti takvu reafirmaciju i plan je da se obim putnika poveća četiri puta u odnosu na 2019. godinu - kaže ministar.

Naveo je da je pandemija koronavirusa najviše pogodila saobraćaj, da se mnogi planovi sada preispituju, ali i izrazio zadoivoljstvo što Vansi ne preispituje svoje investicije, nego je ovaj period iskoristio da uradi dodatne građevinske radove.

- Mi dajemo snažnu podršku. Uveren sam da će Er Srbija, koja je sve vreme imala direktan let Beograd-Njujork čime je osnažila svoju reputaciju, biti jedan od najvećih avio-operatera u Evropi - kaže Momirović.


Ulaganje u lokalne aerodrome

Naveo je da nije zapostavljena ni lokalna avio infrastuktura i da je u planu da se ove godine krene u investiciju kako bi se u naredne dve godine izgradio i renovirao aerodrom u Nišu.

Kaže da će aerodrom u Nišu biti tri puta veći nego što je sada i da će biti potpuno renoviran postojeći deo.

- U procesu smo projektovanja, očekujem da ćemo do kraja godine krenuti u radove. Aerodrom će izgledati moderno, on će biti za region jedan aerodrom srednje veličine, za Evropu to će biti jedan mali aerodrom. Očekujemo da ćemo imati oko milion i po putnika - rekao je Momirović.

Dodao je da će taj aerodrom postati centar vazdušnog saobraćaja i za centralnu Srbiju i za Severnu Makedoniju, Bugarsku i Albaniju.

- Uložićemo određena sredstva da podržimo i aerodrom Morava. Zajedno sa SDPR-om smo našli jedan model i za aerodrom Ponikve, da jedan dobra deo izgradimo kao industrijsku zonu, pa da taj aerodrom onda sutra dobije svoju afirmaciju u nekim drugačijim okolnostima - rekao je ministar.

Najavio je i podršku za aerodrom u Kruševcu, ali isprva ne kao komercijalni aerodrоm.

- Videćemo kako se bude Kruševac razvijao narednih godina, možda će se ostvariti potreba za aerodrom koji će se koristiti u komercijalne svrhe u nekom obimu. Ne želimo da uskratimo mogućnost razvoja nijednom delu Srbije - poručio je Momirović.

Ministar je na sednici skupštinskog odbora govorio i o izgradnji auto-puteva, među kojima je deonica Preljina-Požega, kao i o značaju pruge Beograd-Budimpešta.

Skupštinski odbor je na kraju rasprave usvojio informacije o radu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za period od oktobra 2020. do marta ove godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.