NavMenu

Međunarodni aerodrom ipak u Čeneju, a ne u Šajkašu? - Uskoro odluka o planu koji predviđa izgradnju vazdušne luke kod Novog Sada

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.06.2021. 11:13
Komentari
Podeli
(Foto: Planehook3458/Pixabay)
Novosadski odbornici odlučivaće na narednoj sednici o predlogu plana detaljne regulacije Aerodroma Čenej. Planom se predviđa izgradnja savremenog aerodroma, koji će ispunjavati sve uslove za odvijanje putničkog saobraćaja.

Površina obuhvaćena planom iznosi 116,85 ha i zauzima područje postojećeg poljoprivredno-sportskog aerodroma Novi Sad, deo poljoprivrednog zemljišta kao i deo državnog puta IIA-100 Horgoš-Subotica-Bačka Topola-Mali Iđoš-Srbobran-Novi Sad-Sremski Karlovci-Inđija-Stara Pazova-Beograd. Postojeće poljoprivredno zemljjište obuhvaćeno planom namenjeno je za potrebe realizacije planiraiog aerodroma, poslovne sadržaje i poloprivredno zemljište namenjeno izgradnji salaša.

Postojeći aerodrom je poljoprivredno-sportskog karaktera i sa travnatom pistom i tehničkim karakteristikama ne ispunjava uslove za odvijanje civilnog putničkog saobraćaja. Iz tog razloga, planom se predviđa izgradnja savremenog aerodroma koji će ispunjavati sve uslove za odvijanje putničkog saobraćaja.

Na Aerodromu se planira redovan linijski saobraćaj, saobraćaj niskobudžetnih avio-kompanija (low coѕt), turistički čarter, radnički čarter letovi i avio-taksi letovi.

Regionalni saobraćaj planiran je da obezbedi povezivanje Vojvodine sa poslovnim centrima bivših jugoslovenskih republika i drugim okolnim zemljama. Pored toga, planirano je da se zadrže i sve funkcije sportske i poljoprivredne avijacije.

Kompleks se sastoji iz dva dela i to sportskog dela aerodroma, površine 3,14 ha i novog putničkog i kargo dela aerodroma, površine 3,58 ha.


Rekonstrukcija postojećeg kompleksa

U severnom delu prostora namenjenom pristanišnom kompleksu aerodroma, planira se zadržavanje sportskog dela aerodroma, rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih objekata, platoa i saobraćajnih površina u funkciji sportskog dela aerodroma i poljoprivredne avijacije.

U prvoj fazi dok ne bude izgrađen novi putnički i kargo deo aerodroma, ovaj sportski deo će obavljati istovremeno i funkciju putničkog civilnog aerodroma pa se u skladu sa tim omogućava i izgradnja upravne zgrada sa delom za prijem i otpremu putnika, servisa i garaža, platforme za parkiranje aviona, hangara za letelice, platforme za pranje aviona, objekta za smeštaj sportista, kontrolnih punktova i objekata potrebne infrastrukture i dr.


Novi deo aerodroma - Uz kompleks putničkog i kargo pristaništa i hotel i salaši

U južnom delu pristanišnog kompleksa, planira se prostor za izgradnju objekata u funkciji novog kompleksa putničkog i kargo pristaništa.

U ovom delu aerodroma se predviđaju pristanišna zgrada, tehnički blok sa kontrolnim tornjem, kontrolni punktovi, objekat vatrogasne službe sa rezervoarom za vodu, platforma za prihvat i otpremu, manipulativne površine, kargo magacin, odnosno objekat za skladištenje robe, rulne staze, parkinzi, skladišta kao i hotel.

Planom je predviđena i izgradnja salaša, a detaljnije o ovom planu koji je bio na javnom uvidu u novembru prošle godine, pogledajte u posebnom tekstu.

Podsetimo, Prostornim planom Srbije od 2021. do 2035. godine, koji je u aprilu objavilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, previđeno je naša zemlja dobije dva nova međunarodna aerodroma - jedan kod Dobanovaca, a drugi kod Novog Sada.

Kada je reč o Novom Sadu, gradnja je, međutim, predviđena na lokaciji koja se nalazi na oko 15 km jugoistočno od najvećeg grada na severu naše zemlje, u neposrednoj blizini auto-puta A1, na potezu Kovilj-Šajkaš-Budisava, sa obuhvatom od oko 300 ha i kodnom oznakom aerodroma 4E.

Na pitanje zbog čega je odabran Šajkaš, a ne Čenej, iz Ministarstva su za naš portal da će tačna lokacija aerodroma biti utvrđena u daljoj izradi planske i tehničke dokumentacije.

I. M.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.