NavMenu

Branje šumskih plodova odličan izvor prihoda tokom leta - Zarada čak 100 EUR po danu

Izvor: Beta Četvrtak, 17.06.2021. 08:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Branje šumskih plodova je solidan izvor prihoda u Topličkom kraju, gde veštiji i organizovaniji berači mogu dnevno da zarade i do 100 EUR, a berba traje desetak dana, kažu otkupljivači.

Sada se beru šumske jagode čija je otkupna cena, zavisno od kvaliteta, od 7 do 8 EUR, ili nešto više od 1.000 dinara po kilogramu. Teško ih je brati jer su skrivene i rasute u šumi i ispod trave na livadama, malo ih ima, pa je tako i malo onih koji se bave berbom.

Ljudi koji se time bave, kažu da je mnogo lakše brati divlje kupine čija sezona tek dolazi, jer su dostupnije i na nižim nadmorskim visinama do 500 metara, ali je zato i njihova otkupna cena nešto niža od cene šumskih jagoda i kreće se od 600 do 700 dinara za kilogram.

Najunosnije je branje borovnica koje rastu na obroncima Kopaonika, jer njihova otkupna cena dostiže i šest evra po kilogramu, a iskusni berači dnevno mogu da uberu i po desetak kilograma tog šumskog voća.

Šumski plodovi, posebno borovnice, traženi su u svetu, a iz Srbije se izvoze u zemlje Zapadne Evrope i u Rusiju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.