NavMenu

Cena crnog zlata neprestano raste i obara rekorde

Izvor: Energija Balkana Ponedeljak, 14.06.2021. 14:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: huyangshu/shutterstock.com)Ilustracija
Na svetskim tržištima nafta je poskupela i prošle nedelje, treću zaredom, pa su cene dosegle nove najviše nivoe u više od dve godine, jer trgovci očekuju da će, zahvaljujući oporavku najvećih svetskih privreda, potražnja za "crnim zlatom" nastaviti da raste. Na londonskom tržištu je cena barela prošle nedelje porasla 1,1%, na 72,69 USD, novi najviši nivo od maja 2019. godine.

Na američkom tržištu je cena barela skočila gotovo 1,9%, na 60,91 USD, što je najviši nivo od oktobra 2018. godine.

Poskupljenje do novih, najviših nivoa u više od dve godine postignuto je zahvaljujući podacima koji pokazuju da se najveće svetske privrede stabilno oporavljaju od koronakrize.

- Potražnja jača brže nego ponuda, pa će trebati povećati ponudu kako bi se pokrila sva potražnja - kaže Fil Flin, analitičar u firmi Price Futures Group.

Podršku cenama pružaju i vesti o ponovnom otvaranju ekonomija u Evropi, zahvaljujući ubrzanju procesa vakcinacije protiv covida-19.

Analitičari Goldman Sachsa procenjuju da će cena barela na londonskom tržištu ovog leta dostići 80 USD jer ubrzanje procesa vakcinacije podstiče ekonomske aktivnosti.

- Vakcinacija u SAD i Evropi podstiče potražnju u isto vreme kada OPEK+ ograničava proizvodnju, što podržava cene - kaže Endi Lipov iz firme Lipow Oil Associates.

U fokusu trgovaca bila je prošle nedelje ocena Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će veliki proizvođači morati povećati proizvodnju kako bi podmirili potražnju koja bi se do kraja iduće godine trebala vratiti na pretpandemijski nivo.

- OPEK+ mora "odvrnuti slavine" kako bi svetska tržišta nafte bila adekvatno snabdevena. Ima prostora da u 2022. godini 24 članice (inicijative) OPEK+, predvođene Saudijskom Arabijom i Rusijom, povećaju snabdevanje sirove nafte za 1,4 miliona barela dnevno iznad ciljanog nivoa za period od jula 2021. do marta 2022. - poručila je IEA.

Analitičari, takođe, ističu naznake oporavka saobraćajnog prometa u SAD i Evropi.

Ohrabruju podaci koji pokazuju da se saobraćaj u Severnoj Americi i većem delu Evrope vraća na pretpandemijski
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina

Firma Negast planira gradnju savremenog objekta na Voždovcu - U planu 39 stanova (FOTO)

U Ulici Save Maškovića na Voždovcu planira se gradnja objekta spratnosti 2PO+P+4+Ps, nakon što bude srušen pomoćni objekat koji već postoji na parceli. Ukupno su projektovani četiri poslovne jedinice - lokala, tri poslovna apartmana i 39 stanova. U dve podrumske etaže organizovana je garaža za smeštaj 59 putničkih vozila: na etaži Po-2 je projektovano 39 parking mesta, a na Po-1 20 parking mesta. U delu podruma koji nije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.