NavMenu

Aplikacija IATA Travel Pass kreće sa radom u roku od nekoliko nedelja - Šta će sve sadržati

Izvor: travelmagazine.rs Ponedeljak, 14.06.2021. 13:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: My Good Images/shutterstock.com)Ilustracija
Nakon što je stigla vest da će se od 1. jula izdavati i primenjivati digitalni sertifikat EU, saznali smo kako će se uskoro aktivirati i aplikacija IATA Travel Pass, koju trenutno testiraju brojne avio-kompanije širom sveta. Naime, brojni bliskoistočni i globalni prevoznici lansiraće digitalnu IATA travel pass aplikaciju koja će sadržati rezultate testiranja Covid-19 i sertifikate o punoj ili delimičnoj vakcinaciji, rekao je novinarima prošle nedelje Vili Volš (Willie Walsh), generalni direktor IATA-e.

IATA Travel Pass do sada je dobio "veoma pozitivne" povratne informacije od avio-kompanija koje su ga testirale.

- Očekujemo da će u narednih nekoliko nedelja aplikacija početi da izlazi iz režima testiranja - rekao je Volš.

Oko 60.000 ljudi učestvovalo je u probnoj fazi

Emirates, Etihad Airways, Saudia i Gulf Air bili su deo probne – test faze. Na njihovim odabranim letovima testirana je aplikacija.

Kada će IATA Travel Pass biti u praksi? Predviđeno lansiranje mobilne aplikacije biće nakon što IATA pozove države da dozvole integraciju digitalnih Covid sertifikata u putne aplikacije, kao što je njihova Travel Pass app propusnica, kako bi se smanjio pritisak na aerodrome i imigracione kontrolne punktove.

Vili Volš je takođe uputio kritike mnogim aerodromima i dobavljačima u regionu Bliskog Istoka i Afrike koji su pokušali da nadoknade gubitke nastale usled pandemije putem "značajnih" povećanja taksi.

- Ovo je veoma razočaravajuće u trenutku kada se nadamo da ćemo ponovo pokrenuti industriju - rekao je Volš koji je opet pozvao industriju na "razumne dogovore" dobavljača, uključujući kontrolu letenja i upravljanje aerodromom na zemlji.

- Ne možemo sebi priuštiti da vidimo kako se dodatno opterećuju avio-kompanije koje su danas u izuzetno krhkom finansijskom položaju.

Još u aprilu IATA je "udarila" protiv "monopolističkih" cena dobavljača, uključujući i one na londonskom aerodromu Heathrow.

Globalno telo avio-kompanija takođe je kritikovalo "značajne nadoknade" koje kompanije-partneri aerodroma naplaćuju putnicima na PCR testovima, čineći troškove putovanja izuzetno velikim i to posebno porodicama. Naime, u nekim afričkim zemljama PCR test može koštati i do 400 USD, što je neprihvatljivo za bilo čije standarde.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.