NavMenu

MSP sektor u FBiH ima šansu za dodatnih 10 mil KM pomoći - Novim zakonom predviđen i Savet za poticanje male privrede

Izvor: Klix Ponedeljak, 14.06.2021. 13:06
Komentari
Podeli
(Foto: Apples Eyes Studio/shutterstock)
Mala i srednja preduzeća predstavljaju srce ekonomije, glavni su izvor zapošljavanja, inovativnosti, dinamičnosti i rasta ekonomije u svetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini.

Najveći broj preduzeća koja posluju na području Evropske unije registrovana su kao mala i srednja preduzeća i čine oko 98% svih preduzeća u EU, što je rezultiralo i kreiranjem kvalitetnih zakonskih rešenja.

Važnost ovog sektora prepoznalo je i Ministarstvo razvoja, preduzetništva i trgovine FBiH te predložilo da se novim Zakonom o podsticanju razvoja male privrede u FBiH izvrši njegova usklađenost s propisima EU.

- Ovo je veoma važan iskorak za poticanje male privrede, jer je ovim predlogom zakona predviđeno uvećanje iznosa namenjenog za potrebe razvoja male privrede. Naime, predlog je da se za ovu namenu iz budžeta Federacije BiH izdvaja minimalno 10 mil KM, što je 0,7 posto budžeta. Iako je taj iznos do sada bio dva i po puta manji, očekivali smo da on sada bude i veći, ali ovo je izvagano kao nešto što bi trebalo da prođe i ispod ovog iznosa se neće ići - kazao je za Klix.ba Mirsad Jašarspahić, potpredsednik Privredne komore Federacije BiH.

Ono što je značajno jeste i da je ovim zakonom predviđeno uvođenje Saveta za podsticanje male privrede, kao savetodavnog tela koje će pratiti stanje u oblasti malih i srednjih preduzeća u cilju unapređenja njenog razvoja.

- Ovo telo će imati stalnu mogućnost da šalje inicijative Vladi Federacije BiH kada je reč o potrebama ovog sektora, a naš krajnji cilj je da utvrdimo aktivnosti i mere koje će dovesti do unapređenja rada malih i srednjih preduzeća, što bi dovelo i do povećanja broja radnika u ovom sektoru - istakao je Jašarspahić.

Ovaj zakon trebao bi doneti više sredstava poduzetnicima za realizaciju njihovih projekata. Do sada se dešavalo da veći broj preduzetnika ima projekte koji su prošli procedure javnog poziva, zadovoljili sve kriterijume, međutim, zbog nedostatka sredstava veliki deo njih ministarstvo nije moglo finansijski da pomogne.

Federalni ministar razvoja, preduzetništva i trgovine Amir Zukić ranije je kazao kako očekuje da će, usvajanjem navedenog zakona i povećanjem sredstava planiranih za pomoć MSP-u, svi oni koji apliciraju i imaju projekte koji prođu sve procedure, dobiti sredstva za njihovu realizaciju.

Predlog zakona o obrtu i srodnim delatnostima u FBiH utvrdila je i u hitnu parlamentarnu proceduru uputila Federalna vlada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.