NavMenu

Prva enciklopedija za turizam, menadžment i marketing izlazi u julu 2022. - Među autorima i profesori iz Srbije

Izvor: Turistički žurnal Petak, 11.06.2021. 16:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Anton Violin/shutterstock.com)Ilustracija
U julu 2022. godine očekuje se da će izaći prvo štampano izdanje Enciklopedije za turizam, menadžment i marketing.

U pitanju je jedan od najvećih uređivačkih projekata iz oblasti turizma koji se odigravao u jeku pandemije virusa Covid-19 i koji još uvek traje. Iza ovog ogromnog projekta stoji urednik, Dimitrios Buhalis, jedan od najcitiranijih autora iz oblasti turizma i marketinga na svetu. Proces uređivanja ove enciklopedije je i dalje u toku, a prvi termini su već dostupni onlajn. Enciklopediju izdaje poznati izdavač za društvene nauke iz Ujedinjenog Kraljevstva, Edward Elgar Publishing koji ima višedecenijsku istoriju u izdavaštvu u oblasti društvenih nauka.

Ono što je zanimljivo, među autorima iz svih delova sveta, našli su se i autori iz Srbije i to sa Univerziteta Singidunum, Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment (prof. dr Nemanja Stanišić, prof. dr Tijana Radojević i doc. dr Dušan Borovčanin) kao i sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu (prof. dr Uglješa Stankov). Naučnici iz Srbije tako su se našli rame uz rame sa autorima iz svih delova sveta u projektu za koji se očekuje da u budućnosti bude polazna osnova za referenciranje iz oblasti turizma, marketinga i menadžmenta.

Ono što je još značajnije, među jako velikim brojem termina, naučnici iz Srbije dobili su poprilično "centralne"" termine koji su opisani u enciklopediji na bazi poslednjih naučnih saznanja. To su "zadovoljstvo gostiju" (prof. Stanišić i prof. Radojević), zatim "hotelska usluga za poslovne goste" (prof. Radojević i doc. Borovčanin), sportski turizam (doc. Borovčanin i doc. Miha Lesjak) kao i termine koji privlače sve veću pažnju akademske zajednice i za čime se očekuje još veće interesovanje a to je "upotreba dronova u turizmu" (prof. Stankov).

Enciklopedija će pre štampanog izdanja biti dostupna u elektronskom formatu na sajtu, a termini će biti postupno objavljivani u zavisnosti od dinamike uređivačkog procesa.

Za sada je onlajn dostupan termin "Hotel business service" na sledećem linku, o kojem su pisali prof. Radojević i doc. Borovčanin.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.