NavMenu

Delovi za brodove iz Gruže stižu na svetska tržišta - Novi vlasnik kompanije Rapp Zastava, finska Fortaco Grupa, planira nove investicije i zapošljavanja

Izvor: eKapija Nedelja, 13.06.2021. 16:32
Komentari
Podeli
Ilustarcija (Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/shutterstock.com)Ilustarcija
Finska Fortaco Grupa kupila je u martu kompaniju Rapp zastava. Jedan od vodećih nezavisnih strateških partnera u oblasti teške mašinerije i pomorske industrije u Gruži proizvodi delove za brodove i plasira ih na svetsko tržište. U narednom periodu planiraju da osvoje nova tržišta, investiraju u opremu i zaposle nove radnike, otkriva za eKapiju Aleksandar Đorđević, direktor kompanije Fortaco Gruža.

- Planovi za ovu godinu su u vezi sa povratkom na nivo prodaje od pre krize izazvane pandemijom COVID-19. Nakon toga, imamo ambiciozan plan dostizanja obima prometa do 20 mil EUR do kraja 2024. godine. Planovi podrazumevaju diversifikaciju proizvodnog programa i osvajanje novih tržišta, ali i investicije u neophodnu opremu i zapošljavanje - kaže Đorđević.

Dodaje da je u planu uvođenje pune druge smene za univerzalne mašine i treće smene za CNC opremu.

- Međutim, osim radnika u proizvodnji, plan je i se u fabrici u Gruži podignu tehničko-tehnološke kapaciteti i inženjerska znanja, te da se posla biti i za određeni broj novih inženjera - ističe naš sagovornik.


Gruža bi mogla da utaba put novim investicijama

Investitore iz Finske u Gružu su, kako navodi, privukli pristup tržistu na kojem je kompanija do sada poslovala, kao i potencijal za rast u narednom periodu.

- Trenutno su planovi vezani isključivo za proizvodnu lokaciju Gruža i njeno podizanje na planirani nivo poslovnih rezultata. Verujem da ukoliko se to pokaže kao uspešan projekat da postoji mogućnost za dodatne investicije u cilju pokretanja proizvodnje i drugih proizvoda koje Fortaco grupa ima u svom proizvodnom programu - kaže Đođrević


Od automobila do brodova

Istorija sadašnje kompanije Fortaco Gruža seže do oktobra 1853. godine, kada je Zastava oružje izlila svoje prve topove i haubice. Zastava je postala velika holding kompanija, a njene podružnice proizvodile su vojno i lovačko oružje, kao i automobile.

Kompanija Zastava mašine stvorena je kako bi proizvodila delove i usluge podružnici za auto-proizvodnju, a 2006. privatizovala ju je norveška kompanija Rapp Marine As za 34,8 miliona dinara, kada je u fabrici izvršena i prenamena proizvodnje. Rapp Marine As posluje u okviru Rapp Marine Group i bavi se proizvodnjom opreme i mašina za priobalnu i morsku eksploataciju nafte, hidrauličkih mašina za ribarske i druge brodove i druge opreme za brodove i industriju.

Norvežani su 2013. godine kupili za oko 620.000 EUR pogon kragujevačke fabrike 21. oktobar u Gruži, a godinu dana kasnije otvorili su pogon u koji su investirali oko 6,8 mil EUR.

U martu 2021. kompaniju Rapp zastava, kupila je finska Fortaco grupa. Rapp Zastava zapošljava 150 radnika, a moderna fabrika ima oko 10.000 m2 proizvodnog prostora.

Ivana Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.