NavMenu

Oranž iz Srbije među 50 najboljih belih vina na svetu

Izvor: Vino & fino Petak, 11.06.2021. 11:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / distelAPPArath)Ilustracija
Vino BeliM 2017 fruškogorske vinske kuće Probus osvojilo je zlatnu medalju i najvišu ocenu u svojoj kategoriji na takmičenju 50 Great White Wines of the World, u organizaciji kuće Wine Pleasures. Vino je osvojilo čak 96 poena u kategoriji najboljih suvih vina koja su odležavala u hrastovini kraće od tri meseca.

Kuća Wine Pleasures, bazirana u Španiji, bavi se pre svega organizacijom prestižnih vinskih događaja, a na njenim takmičenjima - do sada su organizovali nadmetanja španskih cava vina, a potom i penušavih vina iz celog sveta, kao i belih vina - sudi panel sastavljen od somelijera, vinara, uvoznika i trgovaca vinom.

BeliM 2017 je oranžno vino pravljeno po načelima minimalne intervencije, kao kupaža rizlinga i traminca. Odlikuje se aromama koštunjavog voća, sa zemljanim, začinskim i barik notama i uravnoteženom mineralnošću. Odležavalo je dve godine na talogu kvasca, a deo vina je sazrevao u polovnim baricima viskija i ruma što je vinu dalo jedinstven aromatski pečat.

Vinogradi kuće Probus nalaze se na čuvenom položaju Šuljamačka glavica, na kome je, po istorijskom predanju, rimski car Probus zasadio prve čokote vinove loze na Fruškoj gori, a samim tim i na našim prostorima.


Vlasnik vinarije, Milorad Milošević, kaže za Vino & Fino da je izuzetno ponosan na nagradu:

- Za nas, kao mladu vinariju, ovo je vrlo važno priznanje. Ovo je naše peto vino i priznanje za njega je "tačka na i" svih dosadašnjih priznanja koja smo za naša ostala vina osvojili na Dekanteru, u Koreji. Ovo je kruna uspeha celog našeg tima.

Miošević kaže i da je uspeh vina BeliM 2017 najveća potvrda dobrog pravca njegove vinske kuće, posvećene vinima koja se prave po načelu minimalne intervencije.

- Sva naša vina će ići u tom smeru, pa i još više. Ceo tim je posvećen tome - govori Milošević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.