NavMenu

Zijin Copper planira da poveća proizvodnju zlata i bakra u Boru - Nova ulaganja od 1,2 mlrd USD

Izvor: Tanjug Petak, 11.06.2021. 11:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dalton Dingelstad/shutterstock.com)Ilustracija
Glavni inženjer kineske kompanije Zijin Copper Bendžamin Điao objavio je planove kineske kompanije u vezi sa povećanjem proizvodnje bakra, ali i zlata u Boru.

On je rekao da je plan da se ove godine poveća proizvodnja na 73.000 tona bakra, a da je plan za 2024. godinu da se poveća kapacitet na 190.000 tona, a da količina katode bude 180.000 tona.

Podsetio je da je u 2020. godini proizvodnja je povećana na 53.271 tonu bakra što je povećanje od gotovo 28% u odnosu na 2019, dok je zlata proizvedeno 1.688 kilograma, što je povećanje od 59,91%.

- Ukupna ulaganja do kraja aprila ove godine iznose 630 miliona američkih dolara a do kraja ove godine po planu dostići će 820 miliona američkih dolara - rekao je on.

Kako je najavio, Ziđin planira i da proširi investiciju koja bi prema tim planovima do kraja 2024. trebalo da iznosi 1,260 mlrd USD.

Dodao je da je očekivana proizvodnja zlata 5.600 kilograma do kraja 2024 godine.

- Jasno je da sa povećanjem proizvodnje glavnog proizvoda, a to je bakarna katoda, povećava se i količina sekundarni proizvoda u koje spada i zlato - naveo je Bendžamin Điao.

Do kraja sledeće godine rešenje problema zagađenosti vazduha

Zamenik generalnog direktor Srbija Zijin Coppera Ću Vejđin izjavio je da će građani Bora u avgustu 2022. disati neuporedivo bolji vazduh, a do će do kraja te godine definitivno biti rešen problem zagađenja vazduha.

On je na Danu otvorenih vrata za medije, koji je održala ta kompanija, rekao da će tehnička rekonstrukcija koju kompanija izvodi kroz izgradnju objekata i sredstava za zaštitu životne sredine u potpunosti anulirati prisustvo sumpor-dioksida u vazduhu.

- Istovremeno, sa proizvodnjom radimo tehničku rekonstrukciju i izgradnju, i očekujemo da krajem avgusta budu završeni ovi projekti. Tada će biti neuporedivo bolji vazduh - rekao je on.

Dodao je da će do kraja 2022. godine, kada svi objekti za zaštitu životne sredine budu ugrađeni i izgrađeni biti i definitivno rešen problema zagađenosti vazduha u Boru.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.