NavMenu

Zašto Ribarska banja na padinama Velikog Jastrepca nosi epitet "kraljevska"?

Izvor: Telegraf Utorak, 08.06.2021. 16:30
Komentari
Podeli
Jedna od vila u Ribarskoj banji (Foto: eKapija/A.K.)Jedna od vila u Ribarskoj banji
Šumovite padine Velikog Jastrepca natkriljuju jednu od srpskih banja, koju prati epitet kraljevska.

Ribarska banja je često bila domaćin mnogim srpskim vladarima, ali je ipak taj epitet zaslužila zbog svoje bogate ponude i mnogih nagrada kojima je ovenčana.


Kratka istorija Ribarske banje

U doba vladavine kneza Lazara, čiji su dvori bili u obližnjem Kruševcu, na mestu na kome se nalazi danas Ribarska banja, obilato je lovljena riba, mahom pastrmka baš za potrebe dvora. Pretpostavlja se da otuda potiče i njen naziv.

Spomenik kralju Petru I Karađorđeviću (Foto: eKapija/A.K.)Spomenik kralju Petru I Karađorđeviću


Arheološka nalazišta u blizini su nemi svedoci o korišćenju ovih izvora još od vremena praistorije.

Kasnije je izvore posećivala i srpska kneginja Milica. U vreme turske vladavine, na izvorima Ribarske banje podignut je i hamam, što je dokaz da je njihova lekovitost i u to vreme bila poznata i obilato korišćena.

Prvi koji je izdao naredbu da se vode u ovoj banji ispitaju bio je srpski knjaz Miloš Obrenović. Upravo zato što je tu naredbu izdao 1834. godine, ona je i uzeta kao značajna za istoriju banje.

Poznato je da su mnogi vladari posećivali Ribarsku banju. Među njima je bio i srpski kralj Petar Prvi Karađorđević, koji je upravo tu 25. avgusta 1913. godine potpisao Deklaraciju o povratku Kosova i Metohije Kraljevini Srbiji.

Najpre zahvaljujući kralju Petru, Ribarska banja se u novijoj istoriji značajno razvijala.


Odmor u kraljevskoj banji

Oko 35 kilometara deli Ribarsku banju od Kruševca, od Niša oko 70, a od Beograda oko 220 kilometara. Smeštena je na nadmorskoj visini od 540 metara.

Osim po termalnim izvorima, u čiju lekovitost su se mnogi uverili, poznata je i kao vazdušna banja, baš zbog čistog planinskog vazduha Velikog Jastrepca na čijim obroncima se nalazi.


Centar Ribarske bannje (Foto: eKapija/A.K.)Centar Ribarske bannje


U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Ribarska banja sa uspehom se oporavljaju pacijenti koji imaju degenerativna ili oboljenja koštano-zglobnog sistema. Lekovite vode ove banje pomažu i sanaciji ortopedskih povreda, te utiču pozitivno na opšte stanje organizma.

S obzirom na to da je u pitanju vazdušna banja, to pomaže i ljudima koji imaju poteškoća sa funkcionisanjem disajnih puteva.

Najtopliji izvor sumporovite lekovite vode, od ukupno šest, koliko ih broji Ribarska banja, dostiže temperaturu od čak 42 stepena. Tek oko 16 stepeni je temperatura vode na jednom, najhladnijem izvoru, a voda iz njega se koristi za piće. Prosečna temperatura u ostalim banjskim izvorima se kreće u rasponu od 25 do 37 stepeni.

Osim korišćenja bazena, posetiocima se nudi i mogućnost korišćenja slane sobe, teretane i parnog kupatila, ali i spa centra, različitih terapija i drugih usluga.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.