NavMenu

Praznik za sva čula - U Skoplju održano Balkansko međunarodno takmičenje vina gde su proglašeni pobednici za svaku državu

Izvor: Instore.rs Utorak, 08.06.2021. 13:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Vinotecarium)Ilustracija
Na takmičenju je učestvovao rekordan broj vina (oko 1.000 različitih), a o nagradama za najbolje odlučivao je žiri od 18 vinskih sudija iz 10 zemalja.

Od osnivanja 2012. godine, Balkansko međunarodno takmičenje vina je jedno od retkih u Evropi koje sledi australijski model organizacije takmičenja, pružajući bolju procenu konkurentskih vina, ističu organizatori.

- Prvi put u Severnoj Makedoniji je organizovan događaj ove vrste. Pored takmičenja, žiri i gosti imali su priliku da posete vinarije i upoznaju razvoj vinarstva u akedoniji i posvećenost vrhunskom kvalitetu u proizvodnji, ali i da osete gostoprimstvo. Izazovno je kako vina balkanskih zemalja staviti na svetsku vinsku mapu na mesto koje zaslužuju. Kroz aktivnosti balkanske vinske mreže koju smo osnovali u Skoplju pre 2 godine, u narednom periodu radićemo na realizaciji ovog cilja - rekla je Elena Mladenovska Jelenković izvršna direktorka udruženja "Vina iz Makedonije".

Organizatori Balkanskog međunarodnog takmičenja i festivala vina (The Balkans International Wine Competition and Festival - BIWCF) već 10 godina promovišu vino balkanskih zemalja i zadovoljni su organizacijom takmičenja koje je održano u Skoplju.

Galina Niforu, direktorka i osnivačica Balkanskog takmičenja i festivala vina, pozvala je sve one koji nisu učestvovali na takmičenju u Skoplju, da to učine u Sofiji.

- Ove godine takmičenje je održano na visokom nivou. Pozivam sve ljubitelje balkanskih vina koji nisu uspeli da dođu na otvorenu degustaciju u Skoplje, da dođu u Sofiju 18. i 19. juna i da uživaju u vinima iz balkanskih zemalja. Sledeće godine takmičenje će se održati u Grčkoj i očekujemo porast broja vina koja će učestvovati - rekla je ona.

Na čelo međunarodnog Balkanskog takmičenja vina BIWC (The Balkans International Wine Competition) izabran je Igor Luković, vinski kritičar i publicista iz Srbije. On je na mestu predsednika BIWC zamenio Konstantinosa Lazarakisa, grčkog nosioca titule Master of Wine, koji je na čelu regionalnog vinskog prvenstva bio 10 godina.

Proglašena najbolja vina za svaku državu

Proglašena su najbolja vina za svaku zemlju: Grčka - Vinarija Afoura Santorini Asirtiko 2019 iz vinarije Anhidros, Crna Gora - Stari podrum 2013 iz vinarije Plantaže, Rumunija - Isa Sovinjon Blan 2020 iz vinarije Krama La Salina, Srbija - Dina Grašac penušavo 2018 iz vinarije Vinum, Slovenija - Brut Seven Numbers iz vinarije Puklavec, Turska - Asticus mons Cabernet Sauvignon 2018 iz vinarije Čamlija, Albanija - Merlot 2018 iz vinarije Belba, Bugarska - SM 2018 iz vinarije Roks, Bosna i Hercegovina - Kolekcija Cabernet Sauvignon i Merlot 2018 iz vinarije Fazan, Hrvatska - Pribus rezerva 2018 iz vinarije Baraka i iz Severne Makedonije "Signature Merlot" 2017, Grand Reserve iz vinarije Kamnik koje je osvojilo nagradu za najbolji dizajn etikete za vino "Carmenere" iz "Chateau Kamnik".

Robert Paul Bloom je dobio priznanje od organizatora za najbolju vinsku ličnost na Balkanu za dugogodišnji rad na prodaji i promociji balkanskih vina na evropskom tržištu. Nagrada Grand trofej biće objavljena 17. juna u Sofiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.