NavMenu

Kod Malog Zvornika arheolozi otkrili "zaboravljeni grad" iz doba cara Justinijana

Izvor: RTS Ponedeljak, 07.06.2021. 09:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrea Willmore/shutterstock.com)Ilustracija
U Malom Zvorniku u toku su arheološka istraživanja na lokalitetu Orlovine započeta 2013. godine. Prema tvrdnjama stručnjaka, Orlovine su posle Caričinog grada drugi značajni lokalitet u Srbiji koji svedoči o životu u vreme vladavine cara Justinijana.

Gusta šuma vekovima je skrivala vizantijski grad za koji se veruje da je u 6. veku bio veći nego što je Mali Zvornik danas. Gde god arheolozi potraže pojave se kameni blokovi, ali i delovi keramike, kao i zubi životinjskog porekla. Za konzervaciju i posete turista najpre će biti spremna crkva.

- Ovde je istražena većim delom ranovizantijska bazilika, velika crkva koja je dugačka 30 metara što je svrstava među veće na našem prostoru i koja je jako dobro očuvana posebno u oltarskom delu gde su sačuvani i ostaci zidnog slikarstva - navodi Radivoje Arsić, areheolog iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Da su zidine deo utvrđenja znalo se od davnina, ali su arheološka istraživanja iznenadila i same stručnjake. Otkriveni su i rezervoari za vodu, delovi gradskih kapija i kule utvrđenja.

- Ovo je izuzetno značajno otkriće, ne samo za ovaj naš region već i za Srbiju u celini, jer se ovde nalazimo na mestu jednog zaboravljenog grada koji je prema nekim pretpostavkama imao površinu od 15 hektara, ali ono što smo mi premerili u skorije vreme radeći na odluci za proglašenje spomenik kulture on ima blizu 40 hektara - dodaje Arsić.

U Opštini Mali Zvornik, kažu, da je od interesu da se lokalitet sačuva, zaštiti i predstavi čitavoj javnosti Srbije.

- Sve finansira opština Mali Zvornik, negde oko osam i nešto miliona dinara i onda ćemo tu da ponudimo za turiste, turističku ponudu, ali to je samo jedan deo, jedan segment ovog rada - napominje Zoran Jevtić, predsednik Opštine Mali Zvornik.

U planu je da se turistima pristupačnim učine i vidikovci na arheološkom nalazištu odakle se pruža pogled na Zvorničko jezero i Republiku Srpsku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.