NavMenu

Počinje gradnja brze pruge Beograd-Niš - Za 5. jul najavljen tender za deonicu Stalać-Đunis, u planu 5 tunela i još jedan kolosek

Izvor: eKapija Subota, 05.06.2021. 12:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Arts Illustrated Studios/shutterstock.com)Ilustracija
Delegacija Evropske unije u Srbiji izdala je prethodno obaveštenje o raspisivanju tendera za rekonstrukciju postojećeg i gradnju novog koloseka na deonici Stalać-Đunis, na pruzi Beograd-Niš.

Kako je navedeno u obaveštenju, Ministarstvo finansija Srbije zatražilo je od Evropske investicione banke da obezbedi finansiranje železničkog projekta Beograd-Niš. Naručilac posla je Infrastruktura železnica Srbije.

Posao će biti podeljen u dve partije, od kojih prva podrazumeva izgradnju tunela (broj 4) a druga rekonstrukciju i modernizaciju postojeće železničke pruge i izgradnju drugog koloseka na deonici Stalać – Dunis u opštini Ćićevac, uz izgradnju još 4 tunela kroz stalaćku lisuru.

Ukupna dužina tunela br. 4 je 3,275 m, a prva partija ugovora predviđa izradu projektne dokumentacije, probijanje tunela i izgradnju novog jednocevnog dvokolosečnog šinskog tunela na 182 + 325,00 km železničke pruge Beograd-Niš. Obim radova uključuje sve potrebne tunelarske i građevinske radove, ali ne i elektrifikaciju, signalizaciju i telekomunikacije koji su deo druge partije.

Druga partija obuhvata projektno-građevinske aktivnosti za rekonstrukciju i modernizaciju postojeće železničke pruge i izgradnju drugog koloseka pruge Beograd - Niš, deonica Stalać - Đunis. Inače, ova deonica jedina je jednokolosečna deonica na pruzi Beograd-Niš, a plan je da od 22 km jednokolosečne pruge, 17,77 km bude pretvoreno u dvokolosečnu.

Ovaj posao, kako je navedeno, podrazumeva izradu projektne dokumentacije, rekonstrukciju izlaznog koloseka i izgradnju drugog koloseka za maksimalnu projektovanu brzinu od 160 km/h, kao i izgradnju četiri tunela (br. 1, 2, 3 i 5).

Obim radova u drugoj partiji, dodaje se, uključuje sve potrebne tunelarske i građevinske radove, kao i elektrifikaciju, signalizaciju i telekomunikacije.

Predviđeni datum objavljivanja tendera je 5. jul ove godine.


Detalje prethodnog obaveštenja pogledajte OVDE.

Podsetimo, u aprilu je prilikom posete predsednika Srbije Aelksandra Vučića Briselu, stigla najava da je Evropska unija je spremna da podrži izgradnju železničke pruge između Beograda i Severne Makedonije, čiji je deo pruga Beograd-Niš.

Kako je Vučić precizirao, razgovaralo se o pet varijanti, a Srbija je prihvatila varijantu 4, sa cenom gradnje od 1,766 mlrd EUR do Niša, ali uz kako je rekao, bar 600 miliona manje, jer će toliko dati EU.

On je kasnije najavio da gradnja pruge mogla počne već na proleće sledeće godine i naveo da će radovi biti završeni 2026. godine.

Početkom maja premijerka Ana Brnabić najavila je da će oko 56% pruge Beograd-Niš biti za brzinu od 200 km na sat

Prema ranijim najavama, neke deonice ove pruge zbog isplativosti će biti predviđene za brzinu od 160 km/h.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.