NavMenu

Amsterdam testira futurističke čamce-robote

Izvor: Politika Petak, 04.06.2021. 10:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/shutterstock.com)Ilustracija
Upotreba prototipa futurističkog robot-čamca je u planu na oko 100 kilometara kanala u Amsterdamu. Ta potpuno autonomna plovila bi obavljala razne zadatke, uključujući prevoz putnika i prevoz smeća.

Na projektu rade stručnjaci Instituta u Amsterdamu i naučnici Instituta za tehnologiju (MIT) u američkoj državi Masačusetsu.

Čamci-roboti plove polako, brzinom do šest kilometara na sat, pomoću propelera i četiri potisnika koje napaja električna baterija kapaciteta da ih, zavisno od zadatka, pokreće od 12 sati do 24 sata. Njima na daljinu upravlja računar na osnovu podataka s kamera i senzora koji skeniraju područja oko plovila.

Čamci su "modularni" i lako mogu da se prilagode za prevoz tereta ili ljudi.

Tim koji radi na projektu kaže da su potrebne još dve do četiri godine da bi se usavršila tehnologija autonomnog upravljanja tim plovilima.

Stefan van Dijk, direktor inovacija u amsterdamskom institutu, rekao je da je ta nova tehnologija "veoma relevantna u izuzetno složenim lučkim operacijama, gde je mnogo brodova i drugih plovila, mnogo kejova i molova. Tamo se zaista može poboljšati sigurnost pomoću autonomnih sistema, ali i rad učiniti efikasnijim", prenosi Beta-AP.

Na nedavnim demonstracijama, jedan električni brod-robot, dugačak četiri metra, manevrisao je pored replike trgovačkog broda Amsterdam iz 18. veka, što je bio simboličan prikaz nautičke prošlosti i budućnosti tog grada.

Sledi da robot nauči da manevriše kroz sav saobraćaj u amsterdamskim kanalima koji su prepuni privatnih čamaca i brodića koji krstare s turistima.

Postoji i pravni aspekt projekta, te se radi na pripremi izmena neophodnih da bi se omogućila autonomna upotreba robot-čamaca, bez kapetana i kormilara.

Podaci koje budu prikupljale kamere tog plovila neće identifikovati osobe u okolini i u tom smislu će privatnost građana biti garantovana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.