NavMenu

Blatina i u čaši i na slikarskoj četkici

Izvor: Vino & fino Petak, 28.05.2021. 17:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: niderlander/shutterstock.com)Ilustracija
Vinoreli Mire Kovačević, slike za čije se stvaranje umesto klasičnih slikarskih boja koristi vino, u sebi nose svu nežnost vina sjedinjenu sa izborom isto tako nežnih motiva: preovlađujući motivi su žene, u velikom izražajnom i stilskom spektru. Slikarka koja je završila beogradsku Akademiju lepih umetnosti u klasi profesora Dušana Otaševića odlučila je da se posveti ovom putu kojim se ređe ide i da usavrši zahtevnu i zanimljivu tehniku vinorela. Nakon nekoliko godina istraživanja i učenja, deo njenog portfolija su aktovi, portreti, figure, a odnedavno i etikete za vina, a proces učenja, po njenim rečima, još uvek traje.

Mira Kovačević ispričala je za Vino & Fino da je na ideju da počne da se bavi ovom izazovnom tehnikom - u kojoj nikada nema garancija kako će vinorel izgledati posle tri ili šest meseci ili više godina, jer je vino nepostojana i "prevrtljiva" boja! – na putu kroz vinsku Hercegovinu u kojoj je uživala u svojoj omiljenoj blatini.

- Želela sam da radim nešto što će me izdvojiti od drugih slikara. Dugo sam istraživala šta bi to moglo biti. Na jednom putovanju u Hercegovinu uživala sam nekoliko dana i onda mi se upalila lampica – slikaću vinom. Pomislila sam – ovo je ono što mi treba, nova energija i nova inspiracija. I tako sam počela da slikam vinom, u želji da nešto promenim u svom radu i da radim nešto sasvim novo za mene. Prvi vinorel sam napravila mužu za rođendan i tada sam videla da to mogu da radim i dalje. Vinorel podseća naoko na akvarel, ali je jako različit od njega. Sa svakim novim radom učila sam nešto novo i sada sam već nekoliko godina duboko u tome - govori Mira Kovačević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.