NavMenu

U godini "korone", izvoz voća zabeležio rast za oko 19% - Lošija godina za povrtarstvo, mlinsko-pekarska industrija stabilna

Izvor: Tanjug Nedelja, 23.05.2021. 15:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: James Yarema/unsplash)Ilustracija
Pored svih poteškoća u prethodnoj godini, koju je obeležila pandemija Kovid-19, iz Srbije je, uglavnom u zemlje Evropske unije i Rusku Federaciju, izvezeno dosta žitarica i voća, koje je dalo najbolje rezultate, kaže sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije (PKS) Aleksandar Bogunović.

U izjavi za Tanjug, on ističe da je izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije imao rast za oko 6%. Najveću zaslugu za to imaju cene poljoprivrednih proizvoda, koje u prošloj godini bile nešto veće.

- Na prvom mestu je malina sa 259 mil EUR prihoda od izvoza, zahvaljujući velikoj potražnji, a i dobroj ceni malina. U Srbiji je prošle godine proizvedeno oko 1,6 miliona tona voća, a izvezeno je 503.000 tona, što je vrednosno oko 644 mil EUR i predstavlja rast za oko 19% - ističe Bogunović.

On precizira da su glavna tržišta za malinu Nemačka, gde se godišnje izveze oko 37%, Francuska (17%) i Belgija (7%). Između 5% i 7% otišlo je u Veliku Britaniju, Holandiju i druge zemlje EU, ali je srpska malina našla put i do SAD, Australije i Rusije.

Novi trend zdrave hrane dobro je pogodovao poljoprivrednoj industriji koja može da se širi jer raste potražnja za voćem, kaže on.

Na drugom mestu kada je reč o izvozu, prema rečima Bogunovića je jabuka, a kao i prethodnih godina i u prošloj je zabeležen izvoz oko 110 mil EUR.

Dodaje da oko 78% tog izvoza završava na tržištu Ruske Federacije, a Srbija je naveći izvoznik jabuke u tu zemlju.

- Zanimljivo je da je kupina ostvarila prihod od 41 mil EUR, višnja oko 40 mil EUR. Samo zamrznute višnje izveženo je oko 32 mil EUR na tržište EU i Ruske Federacije. Šljive je izvezeno u vrednosti oko 21 mil EUR, a oko 86% je otišlo u svežem stanju i to uglavnom u zemlje EU i Rusku Federaciju i suve 13%. Izvožene su i breskve, jagode, nektarine i trešnje i to većim delom na tržište Ruske Federacije - navodi Bogunović.

Borovnica iz godine u godinu ima trend rasta i njeno tržište su zemlje EU.


Lošija godina za povrtartsvo

Kada je reč o povrću, prethodna godina je bila nešto lošija, kaže on, a vrednost izvoza je bio oko 110 mil EUR, a glavnom izvozimo zamrznuti program, kao i sušeno povrće i to najviše paradajz, papriku, kornišone, pasulj, beli luk.


Mlinsko-pekarska industrija stabilna

Ističe da je mlinsko-pekarska industrija u prethodnom periodu ostvarila stabilno poslovanje, zahvaljujući dobroj sirovinskoj bazi, nije bilo nestašica pšenice, a ni brašna.

Ostvaren je rast izvoza za 11%, izvezeno je oko 1.300 tona peciva i smanjen je uvoz za 6%.

Govoreći o uvozu, Bogunović kaže da Srbija najviše uvozi citrusno voće ili kulture koje naša zemlja nema.


Pripreme za Dubai Expo

PKS sa Ministarstvom privrede i poljoprivrede i sa Razvojnom agencijom Srbije puno radi na podršci proizvođačima i trgovcima koji se trude da dođu do stranog tržišta, ukazuje on.

- Radimo na podršci kompanijama da izlažu svoje proizvode na sajmovima u inostranstvu, ali i da im omogućimo odgovarajuće bilateralne sastanke i povezivanje sa potencijalnim kupcima. Dovodimo i kupce u Srbiju kako bi se bolje povezali sa potencijalnim klijentima, a s druge strane trudimo se da našim proizvođačima dajemo blagovremene informacije gde mogu da se pojave na tenderima i na koji način još mogu da stupe sa stranim kompanijama - navodi Bogunović.

Takođe, PKS u Nemačkoj, Sloveniji, Moskvi, Emiratima, Albaniji, Briselu, Beču, Sofiji, Italiji, Francuskoj ima svoja predstavništva za bolje povezivanje kompanija sa kupcima.

Bogunović je dodao da PKS sa Vladom Srbije trenutno radi na pripremama za međunarodni sajam prehrambene industrije "Dubai Expo", koji će trajati šest meseci, od 1. oktobra ove godine do 31. marta 2022. godine.

Srbija će imati svoj paviljon, a već je dat predlog kompanija koje bi mogle da izlažu svoje prooizvode - Fabrika dečje hrane, Nektar, Jafa, Jumis, Atlantik Grupa, destilerije Zarić, Krstić, Stara Sokolova, zaključio je Bogunović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.