NavMenu

Tri faktora koji će odrediti sudbinu srpske privrede - Od dva glavna partnera zavisi opravak ekonomije

Izvor: Tanjug Četvrtak, 20.05.2021. 14:19
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović izjavio je danas da je za Srbiju najvažnije kojom brzinom će se oporaviti ekonomija Evropska unija (EU), imajući u vidu da više od dve trećine trgovinske i investicione razmene ostvaruje sa zemljama EU.

- Srbija ima dva glavna trgovinska partnera u EU, a to su Italija i Nemačka, pa tako od oporavka njihovih ekonomija, u velikoj meri zavisi i oporavak naše zemlje - naglasio je Vlahović najavljujući ovogodišnji Kopaonik biznis forum, u organizaciji SES-a, od 24. do 27. maja u hotelu Metropol u Beogradu u hibridnom formatu.

Prema njegovim rečima, pored programa podrške i tradicionalne strukture srpske privrede, ovo je treći faktor koji će dominantno uticati na ovogodišnji rast srpske ekonomije.

Vlahović je istakao da je najmanji pad srpske privrede u Evropi posledica njene tradicionalne strukture gde su grane poput poljoprivrede, industrije, gradjevine i energetike rezistentne na prekid globalnih lanaca snabdevanja i ne zavise od medjunarodnog tržišta.- Drugi razlog je bila masivna intervencija upućena privredi od strane države koja je prošle godine iznosila 11 odsto BDP-a, a veliku ulogu je odigrala i NBS sa svojim merama - objasnio je predsednik SES-a.
Aleksandar Vlahović (Foto: ses.org.rs)Aleksandar Vlahović
Vlahović je dodao i da će Srbija ove godine verovatno imati rast privrede veći od pet procenata, ali će takodje imati i gotovo največi fiskalni deficit koji je rebalansom promenjen na sedam odsto.

Govoreći o 28. Kopaonik biznis forumu, Vlahović je rekao da je tema ovogodišnjeg okupljanja "Svet posle kovida-19, novi izvori rasta u promenjenim uslovima poslovanja".

- Za ovaj Kopaonik biznis forum pripremili smo 22 panela, a cilj nam je izgradnja platforme za argumentovanu i konstruktivnu raspravu, te kritičku analizu svega onoga što je uradjeno, kao i konceptualno definisanje održive ekonomske politike - kazao je Vlahović.

On je dodao da je cilj dati odgovor na pitanje šta to Srbija treba da uradi da bi iskoristila šanse za razvoj, kao i kako promeniti tradicionalnu strukturu privrede i da li se na njoj može zasnivati dugoročni rast.

Na skupu će, osim privrednika, kao i domaćih i stranih ekonomskih stručnjaka, učestvovati i ministar finansija Srbije Siniša Mali, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, ministarska za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, guvernernerka NBS orgovanka Tabaković, kao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, a forum će zatvoriti predsednica Vlade Srbije Ana Brbić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Air Serbia: U Beograd stigao osmi ATR 72-600, uskoro ulazi u saobraćaj

Aviokompanija Er Srbija (Air Serbia) saopštila je da je u Beograd stigao osmi avion ATR 72-600, koji bi posle obaveznih procedura trebalo da uđe u saobraćaj te kompanije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF. U boje i oznake srpske nacionalne avio-kompanije avion je ofarban u Tuluzu, a od 10. marta bio je u proceduri primopredaje i tehničkih kontrola u Francuskoj, navodi se u saopštenju. Izvršni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.