NavMenu

Prvi AFA Talent Development Forum 10. juna u 3D okruženju

Izvor: eKapija Utorak, 18.05.2021. 12:58
Komentari
Podeli
Kako objasniti činjenicu da su talenti najveća vrednost kompanija i da na tržištu vlada borba za njima, dok istovremeno svedočimo velikom rasipanju talenata i nemogućnosti da ih pronađemo, razvijamo i zadržimo u firmama, ali i u zemlji?

Prepoznajući značaj i važnost ove teme, AFA ZAJEDNICA, uz podršku i partnerstvo kompanije IKEA i brojnih drugih partnera, organizuje prvi Talent Development Forum, 10. juna u virtuelnom 3d prostoru.

Talent Development Forum će postati tradicionalno mesto okupljanja svih relevantnih aktera na tržištu rada - od poslodavaca, preko studenata, univerziteta i edukativnih institucija do Vlade i donosilaca politika, navedeno je u saopštenju.

U toku je i istraživanje stavova poslodavaca i studenata koje će biti predstavljeno na Forumu. Istraživanje će biti polazište za pokretanje dijaloga između mladih, fakulteta i kompanija o izazovima sa kojima se suočavaju usled konstantnih promena na tržištu rada i pojave potpuno novih zanimanja, koje su izazvane ubrzanom digitalizacijom svih društvenih procesa.

Na Forumu će svi koji se registruju imati priliku da iz prve ruke, od najboljih studenata, pobednika i šampiona raznih svetskih takmičenja sa različitih univerziteta, čuju koje su potrebe i očekivanja mladih od kompanija ali i obrnuto - biće prilike da se čuju primeri najbolje prakse u privlačenju, zadržavanju i razvoju talenata.

Osim toga, Forum će okupiti i naše profesore sa najprestižnijih svetskih univerziteta kao i najprogresivnije predstavnike akademske zajednice iz Srbije koji će predstaviti najuspešnije metodologije i pristupe u razvoju studenata koji ispunjavaju zahteve tržišta rada 21.veka. Takođe, tema će biti i nova zanimanja budućnosti i veštine
koje će biti neophodne u globalizovanom svetu koji se razvija na bazi inovacija i tehnologija.

- Osim što je cilj uspostavljanja ovakvog događaja razmena iskustava i najboljih praksi, težimo i da okupimo zajednicu koja će se baviti iznalaženjem rešenja i načinima za prevazilaženje rastućih izazova s kojima se suočavaju mladi, poslodavci, obrazovne institucije i celo društvo, usled sve intenzivnijih promena na tržistu rada koje obuhvataju ceo svet, a trka i tzv. "rat za talentima" je globalnih razmera i niko nije i neće biti "pošteđen". Izazovi koje donosi novo doba a koji se reflektuju na tržište rada mogu se rešavati samo kroz sinergiju svih aktera, kako bi se poduprlo formalno obrazovanje pod "naletom" potreba za novim veštinama i znanjima i kreirala relevantna radna snaga za 21. vek i doba automatizacije - kaže programska direktorka Foruma Žaklina Nikolić Kušić.

- Po istraživanju koje smo moje kolege sa FEFA i ja sproveli, u Srbiji više od 50% kompanija ima poteškoće da zaposli mlade talente, a 75% njih ima generalno dugoročne poteškoće da zaposli visokokvalifikovani kadar - kaže Jelisaveta Lazarević, head of corporate partnerships u AFA i phd student i asistent na FEFA.

- Dodatno, današnje generacije nisu posebno zadovoljne državnim i biznis liderima, nemaju visoko mišljenje o njihovom uticaju na razvoj društva i poboljšanje sveta, a i ne smatraju ih previše pouzdanim. U prilog tome govori istraživanje kompanije Deloitte (2019) koje pokazuje da 76% mladih smatra da se biznisi fokusiraju na svoje sopstvene agende, a ne na stvari koje mogu da doprinesu unapređenju šireg društva, a tek svaki drugi milenijalac smatra da kompanije imaju pozitivan uticaj na šire društvo - zaključila je Lazarević.

Kako bi dobila sveobuhvatnu sliku trendova i praksi, AFA sprovodi istraživanje HR i "employer branding" praksi, kao i teme obrazovanja za potrebe današnjeg tržišta, koje se tiču identifikovanja, privlačenja i razvoja talenata na domaćem tržištu rada.

Upitnici namenjeni studentima, kompanijama i profesorima su dostupni na AFA sajtu do nedelje, 6. juna. Rezultati istraživanja biće predstavljeni na Talent Development Forumu, koji će moći da prate i svi učesnici istraživanja.

Uvidi iz istraživanja i dijalog mladih, kompanija, profesora i institucija predstavljaće značajne smernice za dalje delovanje zajednice okupljene kroz Forum, koja je spremna da se u sadašnjosti i u budućnosti sistemski i odgovorno bavi najvažnijim resursima društva i najsnažnijom polugom ekonomskog i drustvenog razvoja - talentima i AFA poziva sve zainteresovane poslodavce da se priključe i daju doprinos ovom važnom izazovu, ističe se.

Takođe, sve zainteresovane kompanije i fakultete su pozvani da sa AFA, prijavom putem sajta podele svoje primere dobre prakse, kako bi se kandidovali za nagrade i priznanja koja će AFA svečano dodeliti na Prvom AFA Talent Development Forumu.

AFA je globalna zajednica eksperata i biznis lidera iz različitih oblasti i predstavnika akademske zajednice, vlade, kompanija i organizacija koja je posvećena ekonomskom osnaživanja žena kroz inovacije i tehnologije, koji su glavni pokretači ekonomskog i društvenog razvoja. Omogućavanjem podjednakog uključivanja žena u kreiranje nove digitalne civlizacije, AFA osnažuje novu generaciju inovatora koja doprinosi stvaranju inkluzivnog i samoodrživog društva i dobrobiti čovečanstva.

Više informacija i link za prijavu za Prvi AFA Talent Development Forum možete naći https://talent.afa.co.rs/
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.