NavMenu

Novi vlasnik vraća stari sjaj Mataruškoj i Bogutovačkoj banji - Potpuna obnova hotela i kupatila, novi smeštajni kapaciteti i akva park

Izvor: eKapija Ponedeljak, 17.05.2021. 14:14
Komentari
Podeli
Hotel Termal u Mataruškoj Banji (Foto: Wikipedia)Hotel Termal u Mataruškoj Banji
Firma FMO Ekonom iz Ušća, kupac Mataruške i Bogutovačke banje koje su dugo poslovale pod zajedničkom firmom, poručuje da mu je cilj da ovim nekada popularnim banjama u okolini Kraljeva vrati stari sjaj.

- Želimo sve da vratimo u funkciju. Mi smo banje kupili sa iskrenim namerama, ne da bismo ih rasprodali i zaradili neki novac na tome, već sa željom da im se vrati nekadašnji sjaj i nadam se da ćemo u tome uspeti – kaže za eKapiju direktor firme FMO Ekonom Dejan Antonijević.

Prema njegovim rečima, još je sve u fazi planiranja, ali prioritet je vraćanje u funkciju pre svega hotela i banjskih kupatila.

Kako je otkrio za naš portal, već su počeli pripremni radovi za rekonstrukciju najvrednije imovine, hotela Termal u Mataruškoj i Mineral u Bogutovačkoj banji.

- Mi još nismo ušli u posed, danas smo tek potpisali ugovor o kupoprodaji, ali smo počeli raščišćavanje u obe banje, jer su nam planovi da što pre oživimo banjske kapacitete, i nameravamo da za 10 do 15 dana krenemo u rekonstrukciju. Ali sve je zapušteno, stanje je katastrofalno i biće tu jako puno posla – navodi naš sagovornik i dodaje da su neki projekti već u pripremi. Prema njegovim rečima, hotel Termal je maltene potpuno urušen, instalacije ne funkcionišu, sve je začepljeno, jer je voda prodrla u objekat i prvi posao je da se sanira korv da hotel ne prokišnjava.

- Nekoliko meseci biće potrebno samo da se isuše zidovi, a moraćemo i da radimo nove protivpožarne instalacije jer je konstrukcija montažna. Na tim projektima već radi arhitekta Dragana Zečević iz ivanjičkog projektnog biroa Daibau, ali prikupljamo i dalje ponude za projektovanje i idejna rešenja – kaže Antonijević.

On ističe da hotel Termal, naročito restoranski deo, može relativno brzo da se pusti u rad, najdalje za godinu dana, ali da mu nije cilj da se posao ne odradi kako treba i da gosti budu nezadovoljni.

- Imamo viziju da stavimo u funkciju tri sprata i prizemlje dok rekonstrukcija još traje – otkriva Antonijević.

Na pitanje planira li da menja sadašnji izgled hotela, sagovornik eKapije kaže da, što se tiče Termala, nema razloga menjati njegov autentičan izgled, s obzirom da je to je prepoznatljiv objekat u ovom delu Srbije.

- Svakako nećemo ići na popularan model slovenačkih termi, zadržaćemo duh koji su banje imale. Cilj nam je da sačuvamo banju, a ne puka komercijalizacija. Ali činjenica je da treba povećati smeštajne kapacitete jer su sadašnji građeni sedamdesetih godina prošlog veka i nedovoljni su za današnje zahteve. Ima tu i dosta zemljišta i postoji mogućnost granje novih hotela i apartmana, ali sigurno nećemo praviti "grad" od banje. Osim toga, tu su i objekti koji su pod zaštitom, poput starih vila, koje ćemo obnoviti – poručuje novi vlasnik.

On ističe da će najpre novi život udahnuti restoranu-poslatičarnici "Kapica", kao i Starom i Novom kupatilu u Mataruškoj banji, te da su to kapaciteti koji će prvo biti otvoreni za goste.

- U planu nam je i gradnja akva parka u Mataruškoj banji, jer je to veliki kompleks, ali ćemo arhitektama prepustiti da provere sve mogućnosti za gradnju. Takođe moramo da proverimo i sa opštinom i državom šta sve tu možemo da gradimo – navodi Antonijević, koji je kupovinom Mataruške i Bogutovačke banje dobio i pravo korišćenja njihovih izvorišta.


Kada je reč o Bogutovačkoj Banji, tamo će, kaže, morati da se radi kompletna rekonstrukcija hotela Mineral, bukvalno sve.

- Ima tamo i drugih objekata, recimo depadansi hotela Mineral koji su zasebni objekti i restoran Cvet nisu za rekonstrukciju nego za rušenje i tu planiramo da izgradimo novi hotel, u nekoj kasnijoj fazi – otkriva sagovornik eKapije.

On ističe i da Bogutovačka banja ima vrlo kvalitetne izvore:

- To je odlična voda, u celoj Evropi samo u jednoj nemačkoj banji postoji nešto približno. Ta voda je nekada lečila živce, ali danas je modernije da se kaže stres.

Na pitanje koliko namerava da uloži u oživljavanje Mataruške i Bogutovačke banje, Antonijević ističe da još uvek nije urađena ni predračunska vrednost, ali da će za početak biti potrebno uložiti najmanje po 3 mil EUR u obe banje.

- I to je samo u najosnovnije, ono što mora za osposobljavanje postojećih kapaciteta, a tu ima prostora da se uloži i mnogo više novca. Kad uradimo biznis plan videćemo koliko nam je potrebno sredstava, a pokušaćemo i kod Fonda za razvoj da dobijemo neka dodatna sredstva – kaže Antonijević, koji je banje na javnom nadmetanju kupio iz stečaja, po početnoj ceni od 216,5 miliona dinara.

Zanimalo nas i zašto je firma FMO Ekonom, koja se bavi proizvodnjom nameštaja, odlučila da kupi banje.

- Ja imam još jednu, porodičnu, firmu Slatina, koja se od 1968. godine bavi proizvodnjom građevinske stolarije i nameštaja i ima iskustva u opremanju hotela. Razmišljali smo da uložimo novac u još nešto i da dalje razvijamo biznis, i tako smo došli na ideju da kupimo banje – objašnjava naš sagovornik i ističe da će Slatina opremiti sve buduće banjske smeštajne kapacitete nameštajem i stolarijom.

Branislava Petrović


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.