NavMenu

Srbija izašla iz vanredne epidemiološke situacije, predloženo ublažavanje mera

Izvor: eKapija Subota, 15.05.2021. 11:24
Komentari
Podeli
(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 Zoran Gojković izjavio je da je taj štab predložio dalje ublažavanje mera, koje se odnose na rad frizerskih salona i organizovanje stručnih skupova, budući da smo, kako je rekao, izašli iz vanredne epidemiološke situacije.

Gojković je u izjavi novinarima nakon sednice Kriznog štaba precizirao da to podrazumeva četiri kvadratna metra za boravak osoba u frizerskim salonima, kao i organizovanje stručnih skupova do maksimalnog broja učesnika do 100.

- Srbija je, na osnovu pokazatelja, izašla iz vanredne epidemiološke situacije - rekao je on upozorivši na to da je situacija i dalje nesigurna, jer i dalje ima više stotina novozaraženih dnevno, ali da je tendencija prijema i otpusta zaraženih u zdravstvenim ustanovama dobra.

Krizni štab je zato predložio da frizerski saloni mogu da rade pod uslovima koji su manje rigorozni nego što su bili do sada, tako da će ograničenje broja ljudi u salonu umesto devet metara kvadratnih biti četiri, uz poštovanje svih mera, kao što su nošenje maske i razmak od 1,5 do dva metra, rekao je Gojković, prenosi sajt Vlade Srbije.

Epidemiolog je preneo da se razgovaralo i organizovanju događaja za mlade i da, ukoliko se u sledećem vremenskom periodu nastavi ovakav intenzitet pada broja novozaraženih i ukoliko budemo izašli iz nesigurne situacije, uz dostizanje 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana, posle 21. juna krenuće i organizacija različitih vrsta događaja vezanih za kolektivna okupljanja i druženja kao pre epidemije.


To je strogo, isključivo i jedino ukoliko budemo došli do 50% ukupno vakcinisanih i ako epidemiološka situacija bude takva da nemamo skok i rast novozaraženih, ponovio je Gojković.

Prema njegovim rečima, to će biti predlozi Kriznog štaba koji će biti upućeni Vladi Srbije.

Od završetka uskršnjih i prvomajskih praznika prošle su nepune dve nedelje a i dalje je dobra tendencija sa padom novoobolelih, rekao je epidemiolog, dodavši da je posebno važno da svaki dan u proseku vakcinišemo između 20.000 i 23.000 građana.

U ovom trenutku više od 2,25 miliona punoletnih građana je primilo minimalno jednu dozu vakcine, rekao je Gojković. Prema njegovim rečima, više od 1,7 miliona građana je primilo obe doze vakcine i to je ono što je dobro, što raduje i što je pokazatelj da idemo dobrim putem ka izlasku iz nesigurnog epidemiološkog stanja
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.