NavMenu

MK Group kupila akcije Strateksa u Budvanskoj rivijeri i povećala vlasništvo na skoro trećinu

Izvor: Mina Petak, 14.05.2021. 09:10
Komentari
Podeli
(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Članice sistema MK Group kupile su u sredu na Montenegroberzi akcijski udeo Strateksa u Hotelskoj grupi (HG) Budvanska rivijera.

- Članice sistema MK Group su na Montenegroberzi kupile 12,1% akcija Budvanske rivijere. Ovom transakcijom naš ukupni vlasnički udio u HG Budvanska rivijera iznosi 28,7%, čime potvrđujemo ranije iznete strateške planove o širenju poslovanja u Crnoj Gori - saopšteno je Pobjedi iz MK grupe.

Svoj udeo u Budvanskoj rivijeri MK grupi je prodala beogradska i budvanska kompanija iz američke Strateks grupe Nila Emilfarba za 7,9 mil EUR, čime je izašla iz najvećeg hotelsko-turističkog preduzeća u Crnoj Gori.

Prodaja je obavljena na Montenegroberzi kroz četiri transakcije, posredstvom Hipotekarne banke i brokerske kuće Bull and Bear.

Akcijama je trgovano po ceni od 6,4 EUR, što je dnevni rast cene od 10%, a otkupile su ih dve Kostićeve kompanije, od kojih je jedna AIK banka, koja već poseduje 15,23% akcija Budvanske rivijere.

Tako se, kako piše podgorički list, MK Group učvrstila u vlasništvu Budvanske rivijere sa skoro trećinom udela i postao najozbiljniji kandidat za privatizaciju tog preduzeća.

Strateks je u Budvanskoj rivijeri imao 15,23% vlasništva.

Iz te kompanije su saopštili da su sve prodali Kostiću, sa kojim su od 2016. imali sklopljeno strateško partnerstvo.

U saopštenju dostavljenom medijima, Emilfarb je naveo da je nakon šest dugih godina i vere u projekat i viziju Budvanske rivijere, odlučio da je vreme da se povuče.

- Uvereni smo da je posle mnogo izneverenih dogovora, rokova i neisplaćenih dividendi jedini put ka uspehu realizacija sopstvenih projekata, koji nisu uslovljeni odlukama Vlade i politike. Nakon projekta Dukley gardens, koji sa ponosom nastavljamo da razvijamo, letnju sezonu započinjemo sa projektom Nikki beach. Ova saradnja sa reprezentativnim američkim brendom predstavlja novo poglavlje u našem poslovanju, uz nadu da će neki novi investitori nailaziti na veće razumevanje i bolju biznis atmosferu - poručio je Emilfarb.


Strateks je najveći američki investitor u Crnoj Gori, u kojoj posluje od 2006. godine.

U okviru Budvanske rivijere trenutno posluje pet hotela – Slovenska plaža, Aleksandar, Palas, Kastellastva i Mogren.

Prethodno je tadašnja Vlada odlučila da iz njenog vlasništva izdvoji hotele Sveti Stefan i Miločer, koji su u dugoročnom zakupu kompanije Adriatic properties. Oni su 2019. godine objedinjeni u novo preduzeće Sveti Stefan hoteli, za koje je odlučeno da neće biti predmet privatizacije.

I u preduzeću Sveti Stefan, kao i u Budvanskoj rivijeri, većinski vlasnik je država sa 58% akcija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.