NavMenu

MK Group kupila akcije Strateksa u Budvanskoj rivijeri i povećala vlasništvo na skoro trećinu

Izvor: Mina Petak, 14.05.2021. 09:10
Komentari
Podeli
(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Članice sistema MK Group kupile su u sredu na Montenegroberzi akcijski udeo Strateksa u Hotelskoj grupi (HG) Budvanska rivijera.

- Članice sistema MK Group su na Montenegroberzi kupile 12,1% akcija Budvanske rivijere. Ovom transakcijom naš ukupni vlasnički udio u HG Budvanska rivijera iznosi 28,7%, čime potvrđujemo ranije iznete strateške planove o širenju poslovanja u Crnoj Gori - saopšteno je Pobjedi iz MK grupe.

Svoj udeo u Budvanskoj rivijeri MK grupi je prodala beogradska i budvanska kompanija iz američke Strateks grupe Nila Emilfarba za 7,9 mil EUR, čime je izašla iz najvećeg hotelsko-turističkog preduzeća u Crnoj Gori.

Prodaja je obavljena na Montenegroberzi kroz četiri transakcije, posredstvom Hipotekarne banke i brokerske kuće Bull and Bear.

Akcijama je trgovano po ceni od 6,4 EUR, što je dnevni rast cene od 10%, a otkupile su ih dve Kostićeve kompanije, od kojih je jedna AIK banka, koja već poseduje 15,23% akcija Budvanske rivijere.

Tako se, kako piše podgorički list, MK Group učvrstila u vlasništvu Budvanske rivijere sa skoro trećinom udela i postao najozbiljniji kandidat za privatizaciju tog preduzeća.

Strateks je u Budvanskoj rivijeri imao 15,23% vlasništva.

Iz te kompanije su saopštili da su sve prodali Kostiću, sa kojim su od 2016. imali sklopljeno strateško partnerstvo.

U saopštenju dostavljenom medijima, Emilfarb je naveo da je nakon šest dugih godina i vere u projekat i viziju Budvanske rivijere, odlučio da je vreme da se povuče.

- Uvereni smo da je posle mnogo izneverenih dogovora, rokova i neisplaćenih dividendi jedini put ka uspehu realizacija sopstvenih projekata, koji nisu uslovljeni odlukama Vlade i politike. Nakon projekta Dukley gardens, koji sa ponosom nastavljamo da razvijamo, letnju sezonu započinjemo sa projektom Nikki beach. Ova saradnja sa reprezentativnim američkim brendom predstavlja novo poglavlje u našem poslovanju, uz nadu da će neki novi investitori nailaziti na veće razumevanje i bolju biznis atmosferu - poručio je Emilfarb.


Strateks je najveći američki investitor u Crnoj Gori, u kojoj posluje od 2006. godine.

U okviru Budvanske rivijere trenutno posluje pet hotela – Slovenska plaža, Aleksandar, Palas, Kastellastva i Mogren.

Prethodno je tadašnja Vlada odlučila da iz njenog vlasništva izdvoji hotele Sveti Stefan i Miločer, koji su u dugoročnom zakupu kompanije Adriatic properties. Oni su 2019. godine objedinjeni u novo preduzeće Sveti Stefan hoteli, za koje je odlučeno da neće biti predmet privatizacije.

I u preduzeću Sveti Stefan, kao i u Budvanskoj rivijeri, većinski vlasnik je država sa 58% akcija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.