NavMenu

Evropska komisija predviđa snažan oporavak ekonomije Srbije

Izvor: Beta Sreda, 12.05.2021. 14:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)Ilustracija
Ekonomija Srbije snažno će se oporaviti u 2021, iznad nivoa beleženog pre krize, uglavnom vođena investicijama i privatnom potrošnjom, predviđa Evropska komisija u danas objavljenim Prolećnim ekonomskim prognozama.

Evropska komisija rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u 2021. prognozira na 5,3% posle pada za jedan procenat u 2020.

Za 2022. Srbiji se predviđa povratak na stope ekspanzije od pre krize, odnosno rast BDP od oko četiri odsto.

U delu izveštaja o Srbiji navodi se da su perspektive rasta ekonomije i dalje podložne velikoj neizvesnosti a rizici su uglavnom povezani sa pandemijom.

- Posebno brzi napredak vakcinacije, izbegavajući nove talase pandemije, može da dovede do ubrzanog oporavka poverenja potrošača i podstakne privatnu potrošnju, posebno u uslužnim sektorima - navodi se u izveštaju.

S druge strane, ako oporavak EU bude duže trajao, to bi moglo da umanji neto izvoz i direktne strane investicije.

Na izglede za rast negativno bi moglo da utiče i sporije od očekivanog sprovođenje projekata javne infrastrukture i reforme državnih preduzeća.

Navodi se i da će zbog obnovljenih mera fiskalne podrške i velikog povećanja javnih investicija deficit opšte države biti samo blago smanjen u 2021. i zatim mnogo osetnje u 2022.

Deficit opšte države je u 2019. dostigao 8,1% BDP-a nakon što je pre toga bio gotovo izbalansiran, a u 2021. će opasti na sedam odsto BDP-a.


Sa isticanjem jednokratnih mera za ublažavanje posledica pandemije, deficit će, kako se procenjuje, pasti na oko 3,5% BDP-a u 2022.

Istovremeno će u 2021. biti dalje povećan dug u odnosu na BDP a 2022. se očekuje blago smanjenje.

Kako se navodi, nakon povećanja za pet procentnih poena na 58,3% BDP-a u 2020, u 2021. će dug dodatno porasti, za 2,5 procentnih poena, na 61% BDP-a, pre nego što blago opadne u 2022. u skladu sa smanjenjem deficita.

Kada je reč o ostalim kandidatima za članstvo u EU sa Zapadnog Balkana, rast BDP Albanije u 2021. predviđa se na četiri odsto, Severne Makedonije na 3,7 a Crne Gore na 7,1%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.