NavMenu

EPS se ozbiljno sprema za proizvodnju struje iz sunca - Planirane još dve solarne elektrane na lokacijama termoelektrana

Izvor: eKapija Utorak, 11.05.2021. 11:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / AhmadArdity)Ilustracija
Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu analize uslova za gradnju solarnih elektrana na pepelištima TE Morava (TENT) i TE Kolubara A.

Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji, u prvoj fazi potrebno je dati pregled stručne literature i realizovanih projekata korišćenja pepelišta i lokacija ugašenih termoelektrana za izgradnju solarnih elektrana. Predmet nabavke u okviru prve faze je i analiza potencijala sunčeve energije na predmetnim lokacijama, kao i ocena stanja postojeće termotehničke, i elektroenergetske opreme i postrojenja u termoelektranama.

U fazi dva radio bi se generalni projekat izgradnje solarne elektrane snage do 9,9 MW na pepelištu TE Morava i prethodna studija opravdanosti gradnje.

A u fazi tri generalni projekat solarne elektrane snage 9,9 MW na pepelištu TE Kolubara A, takođe sa prethodnom studijom opravdanosti gradnje.

U tenderu se ističe da se deponije pepela smatraju primarnim lokacijama za smeštaj solarnih elektrana, ali da "u razmatranje treba uzeti i druge lokacije u TE Morava i TE Kolubara A koje su pogodne za solarne elektrane, a posebno one koje bi ostale neiskorišćene nakon prestanka proizvodnje električne energije sagorevanjem uglja".

Dodaje se da koncept optimalnih rešenja za gradnju sloarnih elektrana treba odabrati po principu minimalnog vremena potrebnog za povraćaj investicije.

Pilot postrojenje od 9,9 MW bi, kako je navedeno, bilo bi finansirano sopstvenim sredstvima EPS-a.

Rok za podnošenje ponuda je 21. maj, a ostale detalje tendera možete pogledati OVDE.

Podsetimo, ovo nisu prve solarne elektrane koje planira EPS. Pored postojeće male solarne elektrane u Zaovinama na Tari, EPS razvija i dva velika solarna projekta u Kostolcu.

Reč je o solarnoj elektrani Petka, snage deset megavata, na 15 hektara odlagališta ugljenog kopa Ćirikovac i o rsolarnom postrojenju na deponiji pepela TE Kostolac, na površini od 270 hektara, snage preko sto megava.

Gradnju ovih solarnih elektrana je u februaru prošle godine najavio direktor Sektora za strategiju u EPS-u Aleksandar Jakovljević.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.