NavMenu

TABAKOVIĆ: Fiksni kurs dinara bio bi loš za domaću ekonomiju i valutu

Izvor: Tanjug Utorak, 11.05.2021. 09:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eivanov/shutterstock.com)Ilustracija
Predlozi za određivanje fiksnog kursa dinara su ekonomski neutemeljeni, jer ne uzimaju u obzir celokupnu ekonomsko-monetarnu sliku i spoljnotrgovinsku poziciju Srbije, izjavila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

- Takozvano "nemoguće trojstvo", koje je poznato svim ekonomistima, govori o tome da je nemoguće istovremeno imati fiksni devizni kurs, nezavisnu monetarnu politiku i slobodno kretanje kapitala. Moguće je imati maksimalno dve stvari istovremeno, ali ne i sve tri - rekla je Tabakovićeva za internet sajt biznis.rs.

Dodala je da fiksni kurs ne ide uz nezavisnu monetarnu politiku i slobodno kretanje kapitala koji pozitivno deluju na strane investicije.

- Fiksiranje dinara za evro značilo bi u praksi gubljenje nezavisnosti monetarne politike NBS u odnosu na monetarnu politiku Evropske centralne banke (ECB), što bi značajno umanjilo manevarski prostor Narodne banke Srbije da svojim intrumentima ublaži mnoge šokove koji su dolazili upravo iz evrozone poput dužnička kriza evrozone i Bregzita - naglasila je Tabakovićeva.

Guvernerka je ocenila da bi u režimu fiksnog kursa postalo značajno teže ispuniti istovremeno ciljeve kao što su puna zaposlenost, održavanje visoke stope rasta, uravnotežena platno-bilansna kretanja, naročito u slučaju realizacije velikih eksternih šokova uz nemogućnost domaće valute da se prilagodi tim šokovima.

Tabakovićeva je dodala da plivajući devizni kurs bolje odražava pravu vrednost dinara, dok bi fiksni kurs podrazumevao periodnično naglo usklađivanje vrednosti domaće valute prema deviznim kretanjima.

- Održavanje relativne stabilnosti dinara prema evru kao referentnoj stranoj valuti u režimu plivajućeg deviznog kursa omogućava očuvanje stabilnosti cena, izvesnosti poslovanja, daje sigurnost domaćem finansijskom sistemu i stranim investitorima - navela je Tabakovićeva.

Guvernerka je naglasila da zahvaljujući plivajućem kursu NBS može da interveniše na deviznom tržištu radi ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa dinara prema evru, kao i radi očuvanja stabilnosti cena i finansijskog sistema i održavanja adekvatnog nivoa deviznih rezervi.

- NBS će nastojati da i u budućnosti očuva postignutu stabilnost, odnosno neće menjati režim deviznog kursa, s obzirom na to da se upravo ovakva strategija pokazala kao najbolja u aktuelnim uslovima i da daje najbolje rezultate. A ono što daje izuzetne rezultate, ne treba i ne smemo da menjamo - zaključila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.