NavMenu

NALED pokreće Biznis frendli klub za bolju spremnost opština za investitore

Izvor: Beta Ponedeljak, 10.05.2021. 15:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Adam Radosavljevic)Ilustracija
NALED će osnivanjem Biznis frendli kluba (BFC) dati dodatnu podršku i pomoć opštinama i gradovima u Srbiji koji žele da unaprede svoj rang u sistemu za izdavanje građevinskih dozvola, da budu efikasne u završavanju procedura u katastru i poreskim politikama, rekla je izvršna direktorka Naleda Violeta Jovanović.

Reč je o novom radnom telu Naleda koje će okupiti gradove i opštine Srbije sa najboljim poslovnim okruženjem, a misija BFC kluba biće da sa najvišim državnim zvaničnicima radi na sprovođenju reformi u cilju unapređenja lokalnog ekonomskog razvoja.

Pokretanje Biznis frendli kluba je bilo na dnevnom redu današnje sednice Izvršnog odbora NALED-a koja je održana u Batočini.

Jovanović je rekla novinarima da se podrška BFC-a odnosi na to da opštine celo svoje postupanje upodobe privredi, da "osluškuju šta ona kaže" i imaju pun fokus na one koji posluju i zapošljavaju da opstanu i u vreme pandemije i budu uspešni i dodatno zapošljavaju.

Ocenila je da je "zadovoljna" privreda najbolji ambasador za nove investicije.

- U BFC programu - Opštine po meri privrede, značajna stvar je osnivanje kluba, novog programskog tela u okviru NALEDA koje će obuhvatiti sve najuticajnije i najuspešnije predstavnike gradova i opština u Srbiji, gradonačelnici, koji će imati priliku da kroz jednu platformu za dijalog između svih najznačajnijih institucija u našoj državi, strateški utiču na neke reforme u narednom periodu - rekao je novinarima predsednik Izvršnog odbora Naleda Dejan Đokić.

Dodao je da će oni imati mogućnost da pričaju sa ključnim ljudima u državi koji se bave razvojem lokala i ostalima kojima je ta tema bitna.

- Pored toga tu je i umrežavanje između svih donatora, investitora, programske obuke i sve specifične stvari koje su potrebne lokalu da bude na raspolaganju, da mže da dobije od organizacije kao što je obuka radnika lokalne samouprave i slično - naveo je Đokić.

Na Zapadnom Balkanu ima oko 50 opština i gradova sa sertifikatom BFC, a u Srbiji je uključeno 30-ak lokalnih samouprava.

- BFC program im pomaže da prilagode svoje poslovanje i da budu spremnije za investitore, donatore i umrežavanje. Kada neko razmišlja da li treba i gde da dođe, on sa ovim sertifikatom ima jasnu potvrdu da je sa strane privrede ispunjeno sve što treba da bi se što lakše uključio u poslovanje - objasnio je Đokić.


Podrška lokalnom razvoju Batočine

Na sednici Izvršnog obora Naleda pružena je i podrška lokalnom razvoju Batočine, sa ciljem da se ova opština ucrta na mapu investitora i donosilaca odluka.

Kako je najavljeno, NALED želi da promoviše novu industrijsku zonu Žirovnica koja je u pripremi, zajedno sa Lapovom i uz podršku grada Kragujevca.

Na području opštine Batočina invesitori mogu da dobiju zemljište pod povoljnijim uslovima, a zadatak lokalne administracije je da pojednostavi sve procedure iz svoje nadležnosti.


Predsednik opštine Batočina Zdravko Mladenović rekao je novinarima da su investicije "gorući problem" te opštine i da očekuje podršku Naleda u privlačenju ulagača i stavljanje u funkciju dve industrijske zone - Žirovnica i Brzan, ukupne površine oko 60 hektara.

- U Brzanu imamo jednog investitora sa manjim pogonom, a u Žirovnici je jedan domaći investitor kupio četiri hektara zemlje i planira početak izgradnje proizvodnog pogona - rekao je Mladenović.

Mladenović je dodao da se uporedo radi na infrastrukturnom opremanju zona.

Naveo je da je problem u tome što su sve parcele u privatnom vlasništvu što ih je u prethodnom periodu "prilično kočilo".

Prema rečima Mladenovića, prednost Batočine za investitore je povoljna lokacija zbog blizine Koridora 10, cena zemlje je višestruko niža u odnosu na Kragujevac i druge centre, a investitori su oslobođeni lokalnih taksa.

Mladenović je ocenio da opštini fali jedan veliki investitor koji će uposliti nekoliko stotina radnika i izrazio uverenje da će takvih ulaganja biti u zoni Žirovnica.

U opštini Batočina čiji je budžet težak 320 miliona dinara od 2016. smanjena je nezaposlenost za 22%.

Mladenović je naveo da je najveći pokretač privrede Batočine kompanija Grah Automotive, uz kamenolom u Straževici kao i manje firme Alurol i Polipak.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.