NavMenu

Severni tok 2 mogao bi biti gotov do septembra

Izvor: Tanjug Nedelja, 09.05.2021. 10:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sergey_R/shutterstock.com)Ilustracija
Ruski ambasador u Nemačkoj Sergej Nečajev smatra da bi gasovod Severni tok 2 mogao biti završen do nemačkih izbora za Bundestag zakazanih za 26. septembar, ali da su vremenski uslovi presudni za ispunjenje tog cilja.

- Nadam se da će gasovod biti spreman pre izbora za Bundestag. Vreme je presudno za završetak projekta. Ako bude sve u redu, mi ćemo napredovati brže, radovi su u toku, a preostaje nam još skoro 100 kilometara - rekao je Nečajev u intervjuu za RND.

Ambasador je podsetio da je Moskva više od 50 godina sarađivala sa Nemačkom na isporukama gasa i da je to funkcionisalo čak i tokom perioda Hladnog rata, a da se sada postavlja pitanje da li želimo da zaustavimo 10 milijardi evra inevesticija.

Dodao je da o tome po njemu treba da odluči samo Evropa.

Severni tok 2 je međunarodni projekat, zajednička inicijativa ruskog državnog Gazproma i više nemačkih i drugih evropskih kompanija kojom bi se ruski gas transportovao do Nemačke, a kapacitet novog gasovoda od 1.200 kilometara bio bi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Izgradnja je obustavljena u decembru 2019. godine nakon što se švajcarska kompanija Olsis, specijalizovana za izgradnju podvodnog gasovoda, povukla zbog mogućih američkih sankcija, a radovi su nastavljeni u decembru 2020. godine nakon jednogodišnje pauze.

Završeno je 95% ukupne trase Severnog toka 2.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.