NavMenu

U Beogradu počeo 49. FEST - Do 16. maja premijerno će biti prikazano 70 filmova

Izvor: Danas Subota, 08.05.2021. 13:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: doomu/shutterstock.com)Ilustracija
Uručenjem nagrada glumcu Radetu Šerbedžiji i reditelju Puriši Đorđeviću u Beogradu je 7. maja svečano otvoren 49. Međunarodni filmski festival (FEST).

Šerbedžiji i Đorđeviću su dodeljene počasne festivalske nagrade "Beogradski pobednik", za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Nakon uručenja nagrada u Centru Sava pušten je film "Veliko iskopavanje".

FEST, koji organizuje Centar beogradskih festivala (CEBEF), trajaće do 16. maja, a projekcije će biti u salama Centra Sava, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i bioskopa Sinepleks galerija.

Premijerno će biti prikazano 70 filmova najnovije svetske, evropske i domaće kinematografije u sedam selekcija, saopštili su organizatori.

Festival se ove godine održava pod sloganom "Povratak u budućnost", sa namerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskog platna i povratku filmske publike u bioskope, navodi se u saopštenju.

U glavnom takmičarskom programu naći će se 18 filmova iz 12 zemalja, medju kojima su Tunis, Iran, Nemačka, Italija, Srbija, Argentina, Francuska, SAD, Turska, Mađarska, Hrvatska i Slovenija.

Među njima su i tri domaća ostvarenja, "Oaza" režisera i scenariste Ivana Ikića, "Živ čovek" Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković, i film "Lihvar" Nemanje Ćeranića, po scenariju Strahinje Madžarevića.

U toj selekciji će biti prikazano i ostvarenje "Čovek koji je prodao svoju kožu" tuniske rediteljke Kauter Ben Hanije, koje se našlo u užem izboru za Oskara van engleskog govornog područja.

Žiri glavnog takmičarskog programa čine glumac Igor Đorđević, reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zaharias Mavroeidis, glumica Dubravka Kovjanić i bosanskohercegovačka rediteljka Ines Tanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.