NavMenu

Za projekat "Vrata Srbije-Mojsinjska Sveta gora" Ćićevcu dodeljeno gotovo 6 miliona dinara

Izvor: Novosti Četvrtak, 06.05.2021. 15:42
Komentari
Podeli
(Foto: Robert Anderson/Unsplash)
Opština Ćićevac dobila je 5,9 miliona dinara od Ministarstva kulture i informisanja na konkursu "Gradovi u fokusu" za veliki projekat "Vrata Srbije-Mojsinjska Sveta gora".

Ministarstvo će učestvovati u finansiranju osnivanja Zavičajnog muzeja sa 50.000 dinara, postavljanju ambijentalnog osvetljenja Kule Todora od Stalaća sa 70.000, u renoviranju multifunkcionalne sale Narodne biblioteke sa 2,75 miliona, tehničkom opremanju sa 400.000 dinara, dok će tekuće održavanje krova podržati sa 2,63 miliona dinara.

Kako se navodi, između ostalog, u obrazloženju projekta, Kula Todora od Stalaća je kulturno-istorijski spomenik iz 14. veka zaštićen kao spomenik kulture od velikog značaja. Smatra se da je Kulu podigao knez Lazar Hrebeljanović, na ostacima antičkog grada, kao i crkvu u blizini od koje je danas ostalo samo zvono u crkvenoj porti. Tragičan kraj Todora od Stalaća i njegov ljube Jelice, opisan je u pesmi "Smrt vojvode Prijezde".

O značaju Mojsinjske svete gore, čijem će uređenju takođe pomoći Ministarstvo, često se pisalo: nekada je imala 77 crkava i manastira, a danas ih je ostalo ih 28. Veruje se da su u 14.veku monasi sinaita - sledbenici svetogorskog monaha starca Isaije (pomogao knezu Lazaru 1375. godine pri izmirenju SPC i Carigradske patrijaršije) podigli na desetine crkava. Otuda planine dobijaju naziv Mala srpska Sveta gora u kojoj "ništa drugo nisi mogao čuti do brujanja zvona i pojanja svetih kaluđera". Najstarija nalazišta na prostoru Mojsinjsko-poslonskog kompleksa potiču još iz neolita (oko 7.000 g.p.n.e.).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.