NavMenu

Građevinci u RS rade punom parom, niče i retail park u Gradišci

Izvor: Nezavisne novine Sreda, 05.05.2021. 18:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Josue Isai Ramos Figueroa/unsplash)Ilustracija
Broj izdatih građevinskih dozvola za gradnju u martu ove godine u odnosu na isti mesec 2020. veći je za 100%, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Dok su neke privredne grane teško pogođene pandemijom, građevinarstvo u Republici Srpskoj beleži pozitivne rezultate.

Ovo potvrđuje i Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala u Privrednoj komori RS, istakavši da je oblast visokogradnje, posebno u delu stanogradnje, bila u konstantnoj ekspanziji u poslednjem periodu.

- Ono što želim istaći jeste da je građevinski sektor uskladio poslovne aktivnosti s novonastalim režimom i poslovao tokom pandemije poštujući propisane mere o ličnoj zaštiti stanovništva, dezinfekciji gradilišta kao i uopšteno ponašanju u novonastaloj situaciji. S obzirom na ovo, sektor građevinarstva je poslovao u dosta smanjenom obimu i u skladu s preporukama Vlade RS - objasnio je Petrović.

Kao pozitivan primer nameće se projekat Centrum Retail park u Gradišci, koji je najveći takav kompleks u Bosni i Hercegovini, čija se gradnja privodi kraju. Poseban uspeh investitora predstavlja to što su ovakav projekat, koji će se prostirati na 18.000 m2, uspeli izvesti u vreme korona krize.

- Dinamika radova se odvija po planu koji je usvojen prije pandemije, a svečano otvaranje planirano je u oktobru. Osim samog retail parka, u planu je i izrada kružne saobraćajnice kojom će biti omogućen brz i lak prilaz parkingu, a sve planiramo završiti do oktobra. Ključna stavka je sama lokacija, koja je uz najprometniji granični prelaz, onaj u Gradišci, na putnom pravcu koji direktno vodi do EU - istakao je Branko Vidaković, komercijalni direktor kompanije Centrum Trade.

Dakle, dok kompanija Centrum Trade uspješno privodi kraju svoj veliki projekat, pozitivnih primjera ima još, a odnose se na izgradnju stanova u Srpskoj.

- Početak 2021. godine doneo je dodatno povećanje tražnje za stanovima, što je prouzrokovalo da i pored dinamične gradnje imamo problem s nedostatkom stanova - istakao je Petrović.

Objasnio je da je sve ovo izazvano time što je u protekloj godini u dobroj meri stala prodaja stanova, a što je za dalju posledicu imalo direktno obustavljanje gradnje već dogovorenih poslova, kao i planiranja novih investicija.

- Sve ovo uticalo je i na drastično manji broj izdatih građevinskih dozvola u ovom periodu prethodne godine, jer svi su bili u fazi čekanja dok se stanje u potpunosti ne normalizuje. Srećom po ovaj sektor, početkom jula 2020. potražnja za stanovima dostigla je pre pandemijski nivo, tako da je krenula tražnja za izdavanjem građevinskih dozvola kako u 2020. tako i u 2021. godini - rekao je Petrović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.