NavMenu

Fiskalni savet: Ekonomsku meru neselektivne pomoći građanima trebalo bi trajno napustiti

Izvor: Beta Sreda, 05.05.2021. 16:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Borislav Bajkic/shutterstock.com)Ilustracija
Neselektivna podela sredstava svim punoletnim građanima, ili svim penzionerima, u Srbiji loša je mera ekonomske politike koju bi trebalo trajno napustiti, ocenio je Fiskalni savet u objavljenoj analizi isplate državne pomoći građanima.

Kako je ukazano, isplata jednokratne pomoći stanovništvu iz budžeta je neefikasna i veoma skupa - isplata 100 EUR u 2020. godini košta 72 milijarde dinara (610 mil EUR), a mere iz 2021. koštaće preko 50 milijardi dinara (440 mil EUR).

Budžet Srbije ne raspolaže sredstvima za sprovođenje vanrednih isplata pomoći građnima, pa se ti rashodi finansiraju zaduživanjem države, uz iznosu od preko 1 mlrd EUR, naveo je Fiskalni savet.

Prema oceni tog nezavisnog tela, taj novac je mogao da se ulože korisnije, u trajno poboljšaje kvaliteta života u Srbiji umesto što se deli svim građanima za potrošnju, uključujući i one građane kojima takva pomoć objektivno nije potrebna.

- Još veći problem je to što budžet Srbije ne raspolaže viškom sredstava iz kojih bi se finansirali ovi izdaci, jer je on i bez tih troškova u minusu. To znači da svi poreski obveznici prvo moraju da se zaduže (uz kamatu) da bi im se predviđena sredstva uopšte isplatila. Dakle, ono što građani danas dobijaju kroz podelu 100 ili 60 EUR nije poklon države, već će sutra isti ti građani dobijeni novac vraćati s kamatom iz svojih poreza - upozorio je Fisklani savet.

U analizi je navedeno da ovakve dotacije stanovništvu imaju tek neznatan uticaj na ubrzanje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), a u budžet se vraća svega oko 10% isplaćenih sredstava kroz povećanu naplatu poreza.

Tako je isplata 100 EUR punoletnim građanima uticala na ubrzanje BDP-a u 2020. od najviše oko 0,2% (a koštala je budžet oko 1,3% BDP-a), dok će efekti isplate 60 EUR (i dodatka od 50 EURza penzionere) na rast BDP-a u 2021. biti nešto manji od toga.

- Takođe, potrošena sredstva ni izbliza se ne vraćaju u budžet kroz veću naplatu poreza. Procenjujemo da se tek oko 10% potrošenih sredstava na ovaj način vratilo u budžet. Konkretnije, od preko 600 mil EUR koji su potrošeni za isplatu 100 EUR u 2020. u budžet se vratilo kroz povećanje PDV-a i akciza svega oko 60 mil EUR, a od oko 450 mil EUR koji se planiraju u 2021. u budžet će se vratiti tek oko 45 mil EUR - procena je Fiskalnog saveta.

Istaknuto je da isplata pomoći svim građanima nije dobra mera ni iz ugla socijalne politike, jer se na taj način ne mogu trajnije rešiti problemi nejednakosti i siromaštva, a pri tom pomoć nije dobro ni dizajnirana, jer ne postoji opravdana mera socijalne politike u kojoj se ista sredstva daju i siromašnim i bogatijim gradjanima.

Srbija je, kako je naveo Fiskalni savet, za sada jedina zemlja u Evropi koja se odlučila za neselektivne novčane transfere svim punoletnim gradjanima, a isplata targetirane novčane pomoći u SAD potpuno je neuporediva sa Srbijom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.