NavMenu

Britanija najavila ugovore sa Indijom vredne milijardu funti

Izvor: Tanjug Utorak, 04.05.2021. 15:11
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/Lukasz Rajchert)
Britanija je najavila nove trgovinske i investicione ugovore sa Indijom u vrednosti jedne milijarde funti (1,4 mlrd USD), uključujući i ugovor sa Serološkim institutom Indije o pomoći u razvoju vakcina protiv kovida-19 i drugih bolesti.

Saopštenje zvaničnog Londona je objavljeno uoči današnjeg video sastanka premijera dve zemlje, Borisa Džonsona i Narendre Modija, od kojih se očekuje da se dogovore o produbljivanju saradnje koja bi mogla da utre put bilateralnom sporazumu o slobodnoj trgovini, izveštava agencija AP.

Britanska vlada nastoji da poveća trgovinu sa zemljama izvan Evropske unije nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz bloka.

U saopštenju vlade je navedeno da će trgovinski i investicioni ugovori omogućiti otvaranje više od 6.500 radnih mesta u Velikoj Britaniji.

Paket uključuje ulaganje od 240 miliona funti indijskog Instituta za serume u Ujedinjeno Kraljevstvo za podršku kliničkim ispitivanjima, istraživanjima i mogućoj proizvodnji vakcina, dodala je britanska vlada.

Serološki institut, najveći svetski proizvođač vakcina, pokrenuo je, u saradnji njujorškom kompanijom Kodageniks, ispitivanja nazalne vakcine od jedne doze protiv kovida-19 kada je bolest u ranoj fazi razvoja.

Trgovina između Ujedinjenog Kraljevstva i Indije iznosi oko 23 milijarde funti godišnje, što je manje od 5% vrednosti trgovine između Britanije i EU.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.